Bestel nu jouw exemplaar van Van passie naar boek!

5 schrijftips om in de flow te komen

5 schrijftips om in de flow te komen

door | 29 september 2019 | schrijven

Een boek schrijven doe je niet in één dag. Het is een proces en de ene dag gaat het makkelijker dan de andere. Voor op de dagen waarop het niet helemaal vanzelf gaat, vind je hier 5 schrijftips om (weer) in de flow te komen.

1. Schrijf elke dag een stukje

Lukt het even niet zo goed, maak er dan een gewoonte van om elke dag een kwartiertje te schrijven. Bijvoorbeeld voordat je met de rest van je werk begint, zodat je het niet kunt vergeten. Of juist erna, zodat je hoofd leeg is en je in je hoofd niet bezig bent met dat andere project dat vandaag op je ligt te wachten.

To-to-lijstjes afvinken geeft ons een fijn gevoel, het stimuleert je om verder te gaan met het volgende programmapunt. Dat gevoel kan je gebruiken! Zet op je to-do-lijst dat je elke dag een klein stukje aan je boek schrijft, en doe dat vervolgens ook. Lukt het je om het kwartiertje vol te maken, dan word je beloond met de voldoening dat je een puntje hebt weggewerkt.

Maar de kans is groot dat als je eenmaal bezig bent, je niet meer wilt stoppen. De druk is eraf. Je doet wat je wilde doen, en opeens realiseer je je dat het kwartier een uur is geworden. Of twee, of nog meer. Dan sla je dus twee vliegen in één klap. Wat zeg ik? Drie! Je voelt je voldaan doordat je een vinkje hebt kunnen zetten, je zit weer in de flow, én je hebt een hoofdstuk van je boek afgerond.

2. Schrijf op vaste dagen

Misschien vind je dat helemaal niets, elke dag een klein stukje schrijven. Als je net als ik bent, wil je je taken bundelen en werk je liever langere tijd aan één project. Probeer dan juist eens om vaste schrijfdagen in te lassen, waarop je een paar uur achter elkaar schrijft.

Zo schrijf ik elke dinsdag aan mijn boek, ‘Van passie naar boek’. Dat heb ik zo ingepland, en ik doe het trouw. Die dagen staat mijn mail uit. Alleen op vaste momenten van de dag kijk ik of er iets écht dringends aan de hand is. Dat is zelden zo, want de meeste dingen zijn niet zo belangrijk als ze lijken en kunnen eigenlijk ook best morgen.

Heel eerlijk, natuurlijk lukt het wel eens niet. Dan zit ik er helemaal klaar voor, maar is er privé iets aan de hand wat me te veel bezig houdt, of zijn er andere dingen die op dat moment echt even voorrang moeten krijgen. Toch probeer ik om dan in elk geval mijn taken te clusteren. Misschien werk ik dan niet aan mijn boek, maar doe ik ander schrijfwerk.

Want het leuke is dat je vanzelf beter wordt, áls je maar schrijft. Wat dan ook. Je komt in de flow, en het maakt dan niet zoveel uit wat je aan het schrijven bent. Is dat eerst een blog of een artikel, dan zit je er in elk geval alvast lekker in. En ben je klaar, dan stap je moeiteloos over naar je oorspronkelijke planning, en plak je er nog een stuk van je boek aan vast. Want aan het schrijven was je toch al.

3. Wacht niet op het juiste moment

Nee, echt niet, want zoals bij alles zul je merken dat het ideale moment nooit komt. Het juiste moment is nu, maar als je even geen inspiratie hebt, zal je zien dat al die andere belangrijke dingen nu echt eerst moeten. Eerst een boodschap doen. O ja, de administratie moest nog af. Even kijken of er nog mail is.

Het gekke met dingen die je normaal geen prioriteit geeft, is dat ze opeens enorm belangrijk lijken te worden op het moment dat je een taak voor je hebt waar je op dat moment even geen zin in hebt. Voor je het weet is je dag voorbij en heb je van alles gedaan, behalve wat je van plan was. Aan je boek werken.

Merk je dat je op het juiste moment zit te wachten, of dat je druk bezig bent om maar bezig te zijn? Maak dan een keuze. Probeer tip 1 of 2, of ga bewust iets heel anders doen. En dan bedoel ik niet een van die ‘ontzettend belangrijke onbelangrijke dingen’. Ga bewust even de deur uit, maak een wandeling, bel een vriendin, of ga lezen of een mooie serie kijken op tv. Ja, ook al is het midden op de dag.

Inspiratie heeft rust en ruimte nodig om vrij te kunnen stromen en flow en inspiratie zijn elkaars beste vriend. Ze kunnen niet zonder elkaar. Als je geen inspiratie hebt kom je niet in de flow, en als je eenmaal in de flow zit ben je geïnspireerd bezig en denk je nergens anders meer aan.

Inspiratie vind je op de gekste momenten, maar zelden als je het bewust zoekt. Door je hoofd met iets heel anders bezig te houden, komt er ruimte vrij voor nieuwe ideeën. Kijk er dan niet gek van op als je halverwege de derde aflevering van je favoriete serie opeens opspringt, de tv uitzet, en voor je het in de gaten hebt vijf pagina’s voor je boek hebt geschreven.

4. Wees niet te kritisch

Perfectionisme is dodelijk voor je creativiteit en moet pas ruimte krijgen wanneer je eenmaal in de flow zit en het tijd is om, het woord zegt het al, je werk te gaan perfectioneren.

Ik snap het wel hoor, je hebt tijd ingepland om te gaan schrijven, dus die wil je goed gebruiken en alles wat je opschrijft moet helemaal goed zijn. Het moet per slot van rekening een goed boek worden, toch? Even teruglezen wat je tot nog toe geschreven hebt, daar de foutjes een beetje uithalen en dan zit je er voor je het weet weer in.

Op zich prima, want als je terugleest roep je misschien het gevoel van trots weer op dat je had toen je dat schreef, en je zelfvertrouwen begint te groeien. Maar raak er niet in verzand. Want door eindeloos te schrappen en te herschrijven, maar geen nieuwe pagina’s te produceren, komt je boek nooit af.

Laat het idee dat het in een keer goed moet zijn daarom los. Schrijf gewoon op wat er in je opkomt. Goed is goed genoeg, maar in dit geval is slecht ook goed genoeg. Lees punt 2 nog maar eens. Ga schrijven, ook al vind je het niets. Markeer de mindere stukken desnoods en geef ze even een ander kleurtje, zodat je niet vergeet om ze later door te lopen. Wanneer je weer meer inspiratie hebt.

5. Ga met pen en papier schrijven

Lukt het echt even niet, krijg je gewoon geen zinnige letter op het scherm en heb je het gevoel dat je je tijd zit te verspillen? Ga dan achter je computer vandaan en zet je telefoon op niet storen. Pak een notitieboek en ga met de hand schrijven. Je zult merken dat er dan iets geks gebeurt. Iets magisch bijna.

Nog heel even terug naar schrijven op de computer. Dat is natuurlijk ideaal. Je hebt alles bij de hand. Je mailprogramma, dat zo nu en dan *pling* nieuwe mails binnenhaalt waarvan je toch even wilt weten wat het is. Je browser, super makkelijk om af en toe even iets op te zoeken. En zelfs je tekstverwerkingsprogramma zelf. Want loop je een beetje vast, dan is het altijd leuk om even wat andere lettertypes en kleurtjes te proberen.

Het vervelende is alleen dat als je twee dingen tegelijk doet, je concentratie enorm afneemt en je informatie slechter opneemt. Je doet namelijk helemaal geen twee dingen tegelijk, maar bent voortdurend tussen twee taken aan het wisselen. Dat kost je hoofd extra rekenkracht, waardoor je letterlijk minder goed kunt denken. Je processor raakt oververhit.

Tijd voor iets anders dus. Misschien dacht je toen je bij punt 5 aankwam al meteen, ja doei, als ik met de hand ga schrijven duurt het allemaal veel langer. Dan komt dat boek er zéker nooit. Maar juist doordat met pen en papier schrijven meer tijd en moeite kost, word je gedwongen om steeds goed na te denken over wat je opschrijft.

Dat bleek ook uit Amerikaanse onderzoeken uit 2014, waarbij bekeken werd wat effectiever was tijdens college. Aantekeningen maken met de hand, of op een laptop. Studenten die een laptop gebruiken, nemen letterlijk over wat er gezegd wordt, zonder erover na te denken. Ze maken eigenlijk alleen maar een transcript van het college.

Studenten die met de hand schrijven, moeten slim zijn. Hun hoofd gebruiken, en alleen de grote lijnen noteren. In steekwoorden en korte zinnen. Anders raken ze de draad kwijt. Je herkent het ongetwijfeld, soms moet je de dingen in je eigen woorden opschrijven om de zinnen korter te maken, en daardoor ben je veel meer inhoudelijk bezig met wat er gezegd wordt. Het mooie is dat je de stof daardoor veel beter opneemt.

En juist het vertragen tijdens het schrijven, is wat het zo magisch maakt. Want daardoor ben je eigenlijk in gesprek met jezelf. Als je je gedachten noteert, ook als je nog niet precies weet wat je er verder mee wilt, komen de oplossingen vanzelf bij je op. En met die oplossingen keert de inspiratie terug, en kom je in de flow.

Hanneke de Wit
Hanneke de Wit is grafisch ontwerper met een passie voor boeken. In 2012 gaf zij haar eerste boek in eigen beheer uit. Sindsdien volgden er nog drie, en hielp ze vanuit haar ontwerpbureau Tangram Studio vele ondernemers om ook een boek uit te geven en zo hun bedrijf te laten groeien.

Een boek maken is een prachtig project. Het helpt je om de doelstellingen van je bedrijf aan te scherpen en zal je meer voldoening geven dan je je ooit had kunnen voorstellen. En het mooiste is dat als jij een boek uitgeeft voor je bedrijf, het meer is dan alleen een aanvulling op je aanbod.

Een boek heeft iets magisch en is een prachtige marketingtool. Het geeft je autoriteit op je vakgebied, opent nieuwe deuren en zorgt ervoor dat je jezelf en je bedrijf kunt promoten op plekken waar je anders niet terecht was gekomen.

Meer lezen?

Hoe je tóch tijd vindt om je boek te schrijven

Hoe je tóch tijd vindt om je boek te schrijven

Je hebt het megadruk! Bestaande klanten blijven maar een beroep op je doen en steeds meer nieuwe klanten weten je te vinden. De schoorsteen moet roken, dus betaald werk gaat voor en je boek moet maar even wachten. Daar in dat stoffige mapje op je computer, waar het al tijden niets anders doet dan dat… Ooit, als je tijd hebt, ga je aan de slag. Echt waar!

Het probleem is alleen, dat zeg je waarschijnlijk al maanden, misschien zelfs al jaren. En zoals je wel gemerkt hebt, die tijd komt er nooit. Dat wil zeggen, niet als je erop gaat zitten wachten.

Daarom geef ik je 6 tips waarmee jij ervoor zorgt dat je boek tóch dit jaar nog af komt.

Lees meer
Met deze 8 tips komt jouw boek er echt!

Met deze 8 tips komt jouw boek er echt!

Hoewel een boek schrijven niet vanzelf gaat, is het goede nieuws dat het je met deze 8 tips zeker zal lukken. Met als ultieme beloning: jouw boek dat straks vers van de drukker komt en overal verkrijgbaar is!

Lees meer
7 tips voor een onweerstaanbaar boekontwerp

7 tips voor een onweerstaanbaar boekontwerp

Weet je nog, de laatste keer dat je op zoek was naar een nieuw boek? Struinend door de plaatselijke boekwinkel, of gewoon thuis op de bank, op je telefoon bij je favoriete online boekhandel? Zonder dat je precies wist wat je zocht. Of misschien zocht je iets bij een bepaald onderwerp waar je meer over wilde weten, maar had je nog geen idee wat dat exact zou zijn.

Het succes van je boek valt of staat met een onweerstaanbaar ontwerp. Een goed ontwerp is als magie, maar het goede nieuws is dat er geen geheime toverformule voor nodig is.

Uitgelicht

7 tips voor een onweerstaanbaar boekontwerp

Weet je nog, de laatste keer dat je op zoek was naar een nieuw boek? Struinend door de plaatselijke boekwinkel, of gewoon thuis op de bank, op je telefoon bij je favoriete online boekhandel? Zonder dat je precies wist wat je zocht. Of misschien zocht je iets bij een bepaald onderwerp waar je meer over wilde weten, maar had je nog geen idee wat dat exact zou zijn.

Het succes van je boek valt of staat met een onweerstaanbaar ontwerp. Een goed ontwerp is als magie, maar het goede nieuws is dat er geen geheime toverformule voor nodig is.

Lees meer

ZORG ERVOOR DAT JOUW BOEK ER KOMT!

Vraag nu het gratis eerste hoofdstuk aan en maak een vliegende start!

Van passie naar boek

Verzonden. Check snel je mail!