Bestel nu jouw exemplaar van Van passie naar boek!

Beter leren schrijven? Ga meer schrijven!

Beter leren schrijven? Ga meer schrijven!

door | 24 januari 2021 | schrijven

> uten lezen

Beter leren schrijven? Ga meer schrijven!
Ben je bang dat je niet goed genoeg bent? Loop je vast met schrijven, al voordat je goed en wel bent begonnen? Of denk je dat het je nooit zal lukken en dat je maar beter kan stoppen voor je jezelf voor gek zet? Dan is dit het allerbelangrijkste wat je ooit zult lezen:

“Je denkt dat je niet goed genoeg bent doordat je gelooft dat alles in één keer perfect moet zijn.”


Laat dat even op je inwerken…

Schrijven leer je door te schrijven. Zo simpel is het, maar je leert makkelijker én sneller als je iets doet waar je blij van wordt. Met deze tips krijg je er steeds meer plezier in.

Pas wel op: schrijven is verslavend! Als je de smaak eenmaal te pakken hebt, kan je niet meer ophouden. Je bent gewaarschuwd!

Leg je innerlijke criticus het zwijgen op

Je innerlijke criticus is dat stemmetje in je hoofd dat zegt dat je het niet kan, dat het nooit genoeg is. Waarschijnlijk ben je er zo aan gewend dat hij er is dat je hem niet eens meer opmerkt, maar geloof me, hij is er.

Je denkt misschien dat het je eigen gedachten zijn die tegen je spreken, dat ze je beschermen tegen teleurstellingen. Vergis je niet, het zijn de mensen uit je verleden die kritiek op je hadden.

Het blokkeert je creativiteit en weerhoudt je ervan om in de flow te komen. Geïnspireerd schrijven is simpelweg onmogelijk als alles continue wordt afgekeurd en bekritiseerd.

Laat je dus niet langer beïnvloeden en stuur het duiveltje terug naar waar hij vandaan komt!

Laat je innerlijke maestro aan het woord

Gelukkig is er ook een stem in je hoofd waar je wel iets aan hebt: die van je innerlijke maestro. Hij is degene die je helpt als je werk doet dat je fijn vindt en waar je goed in bent. Hij inspireert je, moedigt je aan en herinnert je aan al die successen die je al hebt behaald.

Je innerlijke maestro is geen held, hij laat zich verjagen door je innerlijke criticus. Je begrijpt dus wel waarom het zo belangrijk is om die laatste de deur te wijzen.

Heb je dat eenmaal gedaan, dan kan je innerlijke maestro aan het werk. Hij is geen strenge leermeester, hij is eerder een coach, die weet dat vrijheid en ontspanning de belangrijkste voorwaarden zijn om je ideeën te laten stromen.

Geef je hem de leiding, dan gaat het schrijven vanzelf. Wees niet bang, de kennis die je nodig hebt is er al. Het is nu tijd om te gaan oefenen, ervoor te zorgen dat je steeds beter wordt en meer zelfvertrouwen krijgt.

Vertrouw op het proces

Ga in gedachten even terug naar dat project waar je aan werkte, waarbij alles op rolletjes liep. Je zat er helemaal in en presteerde beter dan je ooit had durven dromen. Het werd een groot succes! Je klant was blij met je, en je gloeit nog steeds van trots, elke keer dat je eraan denkt.

Voel je het? Hou dat vast! Pak meteen je laptop, laat je handen over de toetsen gaan en schrijf!

Durf te experimenteren. Stel je open en sta toe dat de woorden door je heen stromen. Ga door en je zal zien dat je gaat groeien, en dat je schrijven steeds rijker en beter wordt.

Vind je innerlijke stem

De eerste woorden zijn altijd het lastigst. Dat zal zelfs elke beroepsschrijver beamen. Blijf je daarmee worstelen, dan kom je geen steek verder. Je innerlijke criticus grijpt zijn kans en probeert je terug in zijn macht te krijgen.

Begint hij alweer zachtjes tegen je te fluisteren? Probeer dan dit eens: freewriting of speedwriting. Allebei manieren om die negatieveling het zwijgen op te leggen en je eigen stem te vinden.

Freewriting is niets anders dan jezelf toestaan om, bijvoorbeeld een half uur lang, alles op te schrijven wat in je opkomt. Zonder na te denken, zonder een logisch verhaal te hoeven vertellen.

Laat de gedachte dat je aan je boek moet werken los, en schrijf. Er is maar één doel: zet al je gedachten op papier, zonder op de volgorde te letten of mooie zinnen te maken. Er ontstaat nu een gesprek met jezelf en je vergeet de wereld om je heen.

Speedwriting geeft hier een extra dimensie aan. Door zo snel te typen als je kan, zonder te stoppen en je vingers van de toetsen te halen, heb je geen tijd om na te denken en al helemaal niet om naar je innerlijke criticus te luisteren.

Die druipt met de staart tussen de benen af, en je innerlijke maestro viert feest: want jij volgt alleen nog je eigen stem en bent volledig vrij van negatieve gedachten.

Wedden dat je na een tijdje merkt dat je iets moois op het spoor bent, dat er toch verrassend mooie zinnen ontstaan, en dat er nieuwe ideeën beginnen op te borrelen?

Dat is je intuïtie aan het woord. Je innerlijke maestro, die precies weet hoe je komt waar jij wil zijn.

Blijf oefenen

Blijf oefenen en je leert hem steeds beter kennen. Hij zal je keer op keer bewijzen dat je het allang in je hebt. Je zelfvertrouwen groeit, het schrijven kost steeds minder moeite, en voor je het weet staat dat boek dat al jaren in je hoofd zat op papier!

Hanneke de Wit
Hanneke de Wit, grafisch ontwerper en redacteur bij Tangram Studio en auteur van o.a. Van passie naar boek, hielp al vele ondernemers om een boek uit te geven en zo hun bedrijf te laten groeien.

Een boek maken is een prachtig project. Het helpt je om de doelstellingen van je bedrijf aan te scherpen en zal je meer voldoening geven dan je je ooit had kunnen voorstellen. En het mooiste is dat als jij een boek uitgeeft voor je bedrijf, het meer is dan alleen een aanvulling op je aanbod.

Een boek heeft iets magisch en is een prachtige marketingtool. Het geeft je autoriteit op je vakgebied, opent nieuwe deuren en zorgt ervoor dat je jezelf en je bedrijf kunt promoten op plekken waar je anders niet terecht was gekomen.

Meer lezen?

Schrijf zoals je praat

Schrijf zoals je praat

Maar, ik schrijf zoals ik praat. Is dat niet erg? Wordt mijn boek dan wel goed genoeg? De afgelopen weken stelden verschillende nieuwe klanten me die vraag. En heel eerlijk? Ik word daar blij van! Want dat betekent dat de boeken die zij aan het schrijven zijn heerlijk worden om te lezen. Hoe ik dat weet? Dat zal ik je laten zien.

Lees meer
Hoe je tóch tijd vindt om je boek te schrijven: 6 tips

Hoe je tóch tijd vindt om je boek te schrijven: 6 tips

Je hebt het megadruk! Bestaande klanten blijven maar een beroep op je doen en steeds meer nieuwe klanten weten je te vinden. De schoorsteen moet roken, dus betaald werk gaat voor en je boek moet maar even wachten. Daar in dat stoffige mapje op je computer, waar het al tijden niets anders doet dan dat… Met deze 6 tips zorg je ervoor dat je boek tóch dit jaar nog af komt.

Lees meer
Je boek verkopen: 4 verdienmodellen

Je boek verkopen: 4 verdienmodellen

Je boek verkopen. Hoe ga je dat doen? Heb je daar al over nagedacht, of ben je gewoon aan de slag gegaan en zal je verder wel zien? Een boek schrijven is een intensief proces. Het is leuk maar het kost veel tijd, dus voor jou als ondernemer moet het wel iets opbrengen.

Uitgelicht

Je boek verkopen: 4 verdienmodellen

Je boek verkopen. Hoe ga je dat doen? Heb je daar al over nagedacht, of ben je gewoon aan de slag gegaan en zal je verder wel zien? Een boek schrijven is een intensief proces. Het is leuk maar het kost veel tijd, dus voor jou als ondernemer moet het wel iets opbrengen.

Lees meer

ZORG ERVOOR DAT JOUW BOEK ER KOMT!

Vraag nu het gratis eerste hoofdstuk aan en maak een vliegende start!

Van passie naar boek

Verzonden. Check snel je mail!