Bestel nu jouw exemplaar van Van passie naar boek!

De gevolgen van de btw-verhoging voor wie een boek in eigen beheer uitgeeft

De gevolgen van de btw-verhoging voor wie een boek uitgeeft in eigen beheer

door | 14 november 2018 | uitgeven

Het lage btw-tarief wordt per 1 januari 2019 verhoogd van 6% naar 9%. Boeken vallen onder het lage btw-tarief, en de btw-verhoging zal waarschijnlijk grote gevolgen hebben voor uitgevers en boekwinkels. Maar wat nou als jij maar één of enkele boeken in eigen beheer uitgeeft? Zijn de gevolgen dan hetzelfde, of zou de btw-verhoging voor jou een onverwachte kans kunnen zijn?

 

Aanpassing Wet op de vaste boekenprijs

Door de Wet op de vaste boekenprijs (Wvb), mag je de prijzen van boeken niet zomaar veranderen. Vanwege de btw-verhoging is er echter een uitzondering gemaakt. Hoewel de prijs van een boek normaal gesproken pas een half jaar na publicatie mag worden gewijzigd, mogen uitgevers de verkoopprijs van hun boeken die korter dan een jaar geleden zijn verschenen, per 1 januari 2019 eenmalig wijzigen. Om de btw-verhoging op te kunnen vangen, maar ook om de nieuwe prijs af te ronden. Een boek dat onder het oude btw-tarief bijvoorbeeld € 19,95 kostte, zou als je de btw omrekent van 6% naar 9% € 20,51 gaan kosten. Dit kan dan worden afgerond op een beter bruikbaar bedrag, zoals bijvoorbeeld € 20,95.

 

Je prijzen gelijk houden en de btw-verhoging zelf dragen

De waarde van alle voorraden Nederlandse boeken zal op 1 januari in één klap enorm dalen. Als je boeken uitgeeft, sta je voor een lastige keuze. Hou je de prijzen van je boeken gelijk en draag je het verschil in btw zelf? Of verhoog je de prijzen zodat de consument het btw-verschil, of een deel hiervan, betaalt?

De eerste optie betekent dat de winst op je boeken een stuk lager uit zal vallen. Hoe groter het aantal titels en hoe groter de voorraad, hoe hoger je omzetdaling zal zijn. En dat geldt ook voor de boekhandels die je boek verkopen. Het ligt daarom misschien voor de hand om het verschil door de consument te laten betalen. Dat is waarschijnlijk wat veel grote uitgeverijen zullen doen. Logisch, want uit een onderzoek dat economisch onderzoeksbureau Decisio in opdracht van de Mediafederatie deed, blijkt dat de btw-verhoging voor alle uitgevers van boeken, kranten en magazines bij elkaar, kan leiden tot een omzetdaling van ruim 40 miljoen euro.

Voor een boek met een verkoopprijs van € 19,95 moet onder het oude btw-tarief van 6% € 1,13 btw worden afgedragen. Dat betekent dat je aan dit boek € 18,82 overhoudt. (Mits je het zelf verkoopt, anders gaat de boekhandelskorting hier nog vanaf.) Met het nieuwe btw-tarief van 9% is de winst op dit boek nog maar € 18,30. Een verschil van € 0,52 per boek lijkt op het eerste gezicht misschien niet zo veel. Bij een oplage van 2.000 boeken betekent dit echter dat je € 1.040,00 aan inkomsten misloopt, en bij een oplage van 10.000 is dit al € 5.200. Ga dus maar na wat dit grote uitgeverijen zou gaan kosten, die tientallen of honderden titels in hun bestand hebben, of veel dure boeken uitgeven.

 

De prijzen verhogen kan ook een daling in winst betekenen

Jij geeft misschien maar één of enkele titels uit, maar als zelfstandige loop je die paar honderd of duizend euro omzet toch ook niet graag mis. Toch kan je beter eerst goed nadenken voordat je de kudde volgt en de prijs van je boeken ook maar gewoon verhoogt. Consumenten die zien dat een artikel duurder is geworden, ervaren dat als een persoonlijk verlies. De angst voor verlies is zo groot, dat consumenten altijd zoeken naar aanbiedingen en naar de laagste prijs. Uit onderzoeken in de neuromarketing blijkt dat je verlies letterlijk als ‘pijn’ kunt ervaren.

De Nederlandse overheid verwacht dat door de belastingherziening van 2019 de koopkracht omhoog zal gaan, maar het is helemaal niet zo vanzelfsprekend dat dit betekent dat consumenten de duurder geworden producten gewoon blijven kopen zoals ze altijd gedaan hebben. Decisio concludeert in haar onderzoeksrapport dan ook dat de verwachting is dat de boeken die duurder worden, waarschijnlijk een stuk minder gekocht zullen worden.

De vraag blijft dus, ga je het verschil zelf dragen en je verlies nemen, of bereken je het verschil door aan je klant met het risico dat je daardoor veel minder boeken zult verkopen? Dit lijkt kiezen uit twee kwaden. Maakt het dan misschien niet zo veel uit waarvoor je kiest?

 

Een voordeel wanneer je je eigen boeken uitgeeft

Na alles wat je hiervoor gelezen hebt klinkt het je misschien gek in de oren, maar als jij je eigen boeken uitgeeft zou deze btw-verhoging zelfs wel eens een beetje in je voordeel kunnen werken. Waarschijnlijk heb je niet veel titels en geen enorme voorraad. Je zou de verlaging van je winst dan kunnen zien als een investering, om makkelijker met de grote jongens in het vak te kunnen concurreren.

Natuurlijk moet je voor je beslist eerst goed doorrekenen hoeveel verlies het je oplevert als je de btw-verhoging zelf draagt, en of je dit financieel wel kunt opbrengen. Investeren is goed, maar geld dat je niet hebt (of niet kunt missen) kun je niet uitgeven. Of een prijsverhoging tot verlies zal leiden, en hoeveel dat dan zou zijn, is echter van tevoren niet te berekenen. De enige manier om daar achter te komen, is door het uit te proberen. En dan is het misschien al te laat, dan zit je met je (vaste) verhoogde prijs en met een voorraad boeken die je niet meer verkoopt.

De verwachting is dat de meeste boeken vanaf 1 januari 2019 duurder zullen worden. Hoewel de btw-verhoging waarschijnlijk hoe dan ook voor een daling in je winst zal zorgen, is het de kunst om hier tegelijkertijd een voordeel uit te halen. Door jouw prijzen niet of nauwelijks te verhogen, zouden de prijzen van je boeken wel eens beter in de markt kunnen komen te liggen ten opzichte van de verhoogde prijzen van je concurrenten. Zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Dat lijkt mij dus zeker iets om in overweging te nemen!

 

Hanneke de Wit
Hanneke de Wit is grafisch ontwerper met een passie voor boeken. In 2012 gaf zij haar eerste boek in eigen beheer uit. Sindsdien volgden er nog drie, en hielp ze vanuit haar ontwerpbureau Tangram Studio vele ondernemers om ook een boek uit te geven en zo hun bedrijf te laten groeien.

Een boek maken is een prachtig project. Het helpt je om de doelstellingen van je bedrijf aan te scherpen en zal je meer voldoening geven dan je je ooit had kunnen voorstellen. En het mooiste is dat als jij een boek uitgeeft voor je bedrijf, het meer is dan alleen een aanvulling op je aanbod.

Een boek heeft iets magisch en is een prachtige marketingtool. Het geeft je autoriteit op je vakgebied, opent nieuwe deuren en zorgt ervoor dat je jezelf en je bedrijf kunt promoten op plekken waar je anders niet terecht was gekomen.

Meer lezen?

Promotie van je boek: eenheid in je Instagram tijdlijn

Promotie van je boek: eenheid in je Instagram tijdlijn

Wil je je boek op Instagram promoten, dan plaats je daar natuurlijk zo veel mogelijk mooie foto’s van je boek. Gooi je tijdlijn echter niet klakkeloos vol met een allegaartje aan afbeeldingen! Een consistente tijdlijn creëren is minstens zo belangrijk.

Lees meer
7 tips voor een onweerstaanbaar boekontwerp

7 tips voor een onweerstaanbaar boekontwerp

Weet je nog, de laatste keer dat je op zoek was naar een nieuw boek? Struinend door de plaatselijke boekwinkel, of gewoon thuis op de bank, op je telefoon bij je favoriete online boekhandel? Zonder dat je precies wist wat je zocht. Of misschien zocht je iets bij een bepaald onderwerp waar je meer over wilde weten, maar had je nog geen idee wat dat exact zou zijn.

Het succes van je boek valt of staat met een onweerstaanbaar ontwerp. Een goed ontwerp is als magie, maar het goede nieuws is dat er geen geheime toverformule voor nodig is.

Uitgelicht

7 tips voor een onweerstaanbaar boekontwerp

Weet je nog, de laatste keer dat je op zoek was naar een nieuw boek? Struinend door de plaatselijke boekwinkel, of gewoon thuis op de bank, op je telefoon bij je favoriete online boekhandel? Zonder dat je precies wist wat je zocht. Of misschien zocht je iets bij een bepaald onderwerp waar je meer over wilde weten, maar had je nog geen idee wat dat exact zou zijn.

Het succes van je boek valt of staat met een onweerstaanbaar ontwerp. Een goed ontwerp is als magie, maar het goede nieuws is dat er geen geheime toverformule voor nodig is.

Lees meer

ZORG ERVOOR DAT JOUW BOEK ER KOMT!

Vraag nu het gratis eerste hoofdstuk aan en maak een vliegende start!

Van passie naar boek

Verzonden. Check snel je mail!