Selecteer een pagina

Een e-book van je boek of niet?

6 december 2019 | uitgeven

Wat lees jij liever? Een papieren boek of een e-book? Die vraag stelde ik op Instagram en de antwoorden verrasten me eigenlijk wel. Want e-books zijn populair en steeds meer klanten vragen of ik van hun boek ook een e-book wil maken.

84% van de 46 stemmen waren voor een papieren boek, en maar 9 voor een e-book. Omdat een papieren boek lekker ruikt, tastbaarder is, lekkerder leest, fijner is voor je ogen, vanwege het gevoel van echte bladzijden omslaan, hoekjes omvouwen, aantekeningen en markeringen maken en het gevoel dat het lezen van een papieren boek je geeft.

Ook werd verschillende keren genoemd dat het lezen van een boek een rustmoment is, waarop je even offline bent en alleen maar met je boek bezig bent.

Digitaal leidt af

Dat is helemaal niet zo gek, want wanneer je een digitaal boek leest, ben je sneller afgeleid. Je checkt tussendoor even snel je mail, of kijkt ‘even’ op social media. Om er een half uur later achter te komen dat je bent vergeten wat je aan het doen was.

Lezen van papier werkt ontspannend

Van papier lezen we nu eenmaal makkelijker dan van een scherm. Het is ontspannend en zorgt ervoor dat je je helemaal kunt focussen. Daardoor nemen we de informatie beter op en het blijft beter ‘hangen’. Je zit even helemaal in het verhaal, of het nu fictie of non-fictie is.

Het blauwe licht dat je computer, tablet en telefoon afgeven, zorgt ervoor dat je moe wordt, overprikkeld raakt en misschien zelfs slecht kunt slapen. Daar heb je bij een papieren boek geen last van. Sterker nog, een boek lezen is juist ontspannend en helpt je ontprikkelen. Een papieren boek lezen geeft je echt even een rustmoment.

Toch een e-book

Toch zijn er ook veel lezers die liever een digitaal boek kopen dan een papieren. Je kunt het op verschillende apparaten lezen en hebt het altijd en overal bij je. Ook als je onverwacht moet wachten en even tijd over hebt.

Als je op vakantie gaat, is het makkelijk als je zo veel boeken mee kunt nemen als je wilt, zonder dat je tas daar zwaar van wordt. Want op een e-reader kunt je eindeloos veel boeken opslaan en gewone boeken kunnen best zwaar zijn. Een e-reader weegt weinig, en je houdt het makkelijker vast.

Bovendien moet je, als je online een boek bestelt, wachten tot het in je brievenbus ligt. In een e-book kun je direct beginnen nadat je de bestelling hebt geplaatst. Dat is dan ook de reden dat ik zelfs wel eens beide koop, de papieren versie én het e-book. Zeker als het om een boek gaat waarin je dingen op wilt kunnen zoeken. Het is dan ideaal als je het altijd bij de hand hebt doordat je het op je telefoon kunt openen.

De voordelen van een e-book

Ook als jij een boek aan het schrijven bent, heeft een e-book voor jou voordelen die een papieren boek niet heeft.

Een e-book is interactief

Zo kun je het interactief maken. Je kunt tekst aanklikbaar maken zodat lezers makkelijker door je boek kunnen navigeren, of ze naar je website sturen. Je kunt er zelfs filmpjes en andere interactieve elementen in zetten.

De verkoopprijs van een e-book ligt lager

De prijzen voor e-books liggen lager dan voor gewone boeken, doordat je voor een e-book geen drukkosten maakt. Dat kan ervoor zorgen dat je boek toegankelijker wordt voor lezers, want misschien kopen zij sneller een goedkoper e-book dan dat ze meteen de duurdere papieren versie aanschaffen.

Dat is dan ook wel meteen een nadeel voor jou, want consumenten gaan ervan uit dat de prijs van een e-book een flink stuk lager ligt dan van de papieren versie. Een e-book koop je vaak al voor 5-12 euro. Kost het meer, dan wordt het al snel duur gevonden.

Voor e-books geldt het 21% btw-tarief

Hou er ook rekening mee dat voor e-books die je kunt downloaden een ander btw-tarief geldt. Voor een boek reken je 9% btw, maar voor een e-book gek genoeg nog steeds 21%. Hou dat in je achterhoofd wanneer je de prijs bepaalt. Want de btw moet jij afdragen aan de Belastingdienst, en gaat dus van je opbrengst af.

Per 1 januari 2020 is dit niet meer zo, en geldt ook voor e-books het lage tarief van 9%.

Een kleinere investering

Die opbrengst ligt dus over het algemeen een stuk lager dan van een papieren boek waarvan je een grote oplage hebt laten drukken. Het voordeel is wel dat je voor een e-book een minder grote investering hoeft te doen. Je hoeft geen boeken te laten drukken, en de opmaak kost minder tijd dan die van een papieren boek. Ook hier ben je dus minder kosten aan kwijt.

E-books vallen buiten de Wet op de vaste boekenprijs

E-books vallen niet onder de Wet op de vaste boekenprijs (Wvbp). Op papieren boeken mag je volgens deze wet niet zomaar korting geven, tenzij je dit vastlegt bij het Commissariaat van de Media, zodat alle andere verkopers dezelfde actieprijs kunnen rekenen als jij.

Voor e-books geldt dit niet. Dus wil je e-book (tijdelijk) voor een lagere prijs aanbieden, dan ben je daar vrij in. Pas hiermee wel op, want consumenten zijn geneigd om producten die in de uitverkoop zijn geweest een lagere waarde toe te kennen, en zullen bovendien misschien wachten met aanschaffen tot het weer in de aanbieding is.

De keuze is aan jou

Uiteindelijk moet je zelf afwegen of je alleen een e-book wilt laten maken, of dat je een e-book wilt aanbieden naast je gewone boek. Je hebt vast wel eens gezien dat grotere uitgevers soms verschillende uitgaven maken van één boek, een hardcover en een paperback bijvoorbeeld. Als jij een boek uitgeeft voor je bedrijf is dat misschien een te grote investering, maar een e-book is dan een mooie aanvulling op je aanbod.

Meer lezen?

Uitgeven in eigen beheer: hoe verdien je aan je boek?

Uitgeven in eigen beheer: hoe verdien je aan je boek?

Ga je een boek in eigen beheer uitgeven, dan komt er vroeg of laat een moment waarop je je angstig afvraagt of je wel gaat verdienen aan je boek. Lukt het je wel om genoeg exemplaren te verkopen? En wat is eigenlijk genoeg? De halve oplage? De hele? Of tien oplagen? Of heeft het misschien niets met het aantal verkochte boeken te maken, maar met iets heel anders?

Lees meer
Een e-book van je boek: ePub of pdf?

Een e-book van je boek: ePub of pdf?

Wil je je boek als e-book aanbieden, dan moet je kiezen of je voor pdf of voor ePub gaat. Waarvoor je kiest hangt af van hoe je lezers je e-book zullen gebruiken, en of je wilt dat het beschikbaar wordt bij alle online boekhandels. Want heb je een aansluiting bij het CB, dan kan je zo ook heel eenvoudig je e-book distribueren.

Lees meer
Wanneer is je boek een bestseller?

Wanneer is je boek een bestseller?

Als je een boek aan het schrijven bent, komt er een moment dat je moet beslissen of je een uitgever gaat zoeken of dat je het in eigen beheer gaat uitgeven. Lukt het je om een uitgever te vinden die je boek wil uitgeven? Dan bereik je helemaal vanzelf een groot aantal lezers. Je hoeft alleen je manuscript in te leveren en de uitgever doet de rest. Jij kunt achterover leunen en gaan cashen. Dat is het beeld dat de meesten van ons hebben. Maar klopt dat eigenlijk wel?

Uitgelicht

Wanneer is je boek een bestseller?

Als je een boek aan het schrijven bent, komt er een moment dat je moet beslissen of je een uitgever gaat zoeken of dat je het in eigen beheer gaat uitgeven. Lukt het je om een uitgever te vinden die je boek wil uitgeven? Dan bereik je helemaal vanzelf een groot aantal lezers. Je hoeft alleen je manuscript in te leveren en de uitgever doet de rest. Jij kunt achterover leunen en gaan cashen. Dat is het beeld dat de meesten van ons hebben. Maar klopt dat eigenlijk wel?

Lees meer