Home > Blog > Uitgeven > Een ebook uitgeven in eigen beheer

Een ebook uitgeven in eigen beheer

door | 6 december 2019

uten lezen

Wat lees jij liever? Een papieren boek of een ebook? Die vraag stelde ik op Instagram en 84% van de 46 stemmen waren voor een papieren boek, en maar 9 voor een ebook.

Omdat een papieren boek lekker ruikt, tastbaarder is, lekkerder leest, fijner is voor je ogen, vanwege het gevoel van echte bladzijden omslaan, hoekjes omvouwen, aantekeningen en markeringen maken en het gevoel dat het lezen van een papieren boek je geeft.

Ook werd verschillende keren genoemd dat het lezen van een boek een rustmoment is, waarop je even offline bent en alleen maar met je boek bezig bent.

Allemaal hartstikke waar, en toch verraste de uitkomst me, want eboeken zijn populair en de markt groeit.

Digitaal leidt af

Toch is het helemaal niet zo gek dat mensen liever van papier lezen, want wanneer je een digitaal boek leest, ben je sneller afgeleid. Je checkt tussendoor even snel je mail, of kijkt ‘even’ op social media.

Om er een half uur later achter te komen dat je bent vergeten wat je aan het doen was.

Lezen van papier werkt ontspannend

Van papier lezen we makkelijker dan van een scherm. Het is ontspannend en zorgt ervoor dat je je helemaal kunt focussen. Daardoor nemen we de informatie beter op en het blijft beter hangen. Je zit even helemaal in het verhaal, of het nu fictie of non-fictie is.

Het blauwe licht dat je computer, tablet en telefoon afgeven, zorgt ervoor dat je moe wordt, overprikkeld raakt en misschien zelfs slecht kunt slapen.

Daar heb je bij een papieren boek geen last van. Sterker nog, een boek lezen is juist ontspannend en helpt je ontprikkelen. Een papieren boek lezen geeft je echt even een rustmoment.

Toch een ebook

Toch zijn er ook veel lezers die liever een digitaal boek kopen dan een papieren. Omdat je het op verschillende apparaten kunt lezen en het altijd en overal bij je kunt hebben. Ook als je onverwacht moet wachten en even tijd over hebt.

Als je op vakantie gaat, is het makkelijk als je zo veel boeken mee kunt nemen als je wilt, zonder dat je tas daar zwaar van wordt. Want op een e-reader kunt je eindeloos veel boeken opslaan en gewone boeken kunnen best zwaar zijn. Een e-reader weegt weinig, en je houdt het makkelijker vast.

Bovendien moet je, als je online een boek bestelt, wachten tot het in je brievenbus ligt. In een ebook kun je direct beginnen nadat je de bestelling hebt geplaatst.

Dat is dan ook de reden dat ik zelfs wel eens beide koop, de papieren versie én het ebook. Zeker als het om een boek gaat waarin je dingen op wilt kunnen zoeken. Het is dan ideaal als je het altijd bij de hand hebt doordat je het op je telefoon kunt openen.

De voordelen van een ebook

Ook als jij een boek aan het schrijven bent, heeft een ebook voor jou voordelen die een papieren boek niet heeft.

Een ebook is interactief

Zo kun je het interactief maken. Je kunt tekst aanklikbaar maken zodat lezers makkelijker door je boek kunnen navigeren, of ze naar je website sturen. Je kunt er zelfs filmpjes en andere interactieve elementen in zetten.

De verkoopprijs van een ebook ligt lager

De prijzen voor papieren boeken liggen meestal een stuk hoger dan die voor ebooks, doordat je voor een ebook geen drukkosten maakt. Dat kan ervoor zorgen dat je boek toegankelijker wordt voor lezers, want misschien kopen zij sneller een goedkoper ebook dan dat ze meteen de duurdere papieren versie aanschaffen.

Dat is dan ook wel meteen een nadeel voor jou, want consumenten gaan ervan uit dat de prijs van een ebook een flink stuk lager ligt dan van de papieren versie. Een ebook koop je vaak al voor 5-15 euro. Kost het meer, dan wordt het al snel duur gevonden.

Voor ebooks geldt niet langer het 21% btw-tarief

Hou er ook rekening mee dat voor ebooks die je kunt downloaden een ander btw-tarief geldt. Voor een boek reken je 9% btw, maar voor een ebook gek genoeg nog steeds 21%. Hou dat in je achterhoofd wanneer je de prijs bepaalt. Want de btw moet jij afdragen aan de Belastingdienst, en gaat dus van je opbrengst af.

Sinds 1 januari 2020 geldt ook voor ebooks het lage btw-tarief van 9%.

Een kleinere investering

De opbrengst van een ebook ligt dus over het algemeen een stuk lager dan de opbrangst van een papieren boek waarvan je een grote oplage hebt laten drukken.

Het voordeel is wel dat je voor een ebook een minder grote investering hoeft te doen omdat je geen boeken hoeft te laten drukken.

Ebooks vallen buiten de Wet op de vaste boekenprijs

Ebooks vallen niet onder de Wet op de vaste boekenprijs (Wvbp). Op papieren boeken mag je volgens deze wet niet zomaar korting geven, tenzij je dit vastlegt bij het Commissariaat van de Media, zodat alle andere verkopers dezelfde actieprijs kunnen rekenen als jij.

Voor ebooks geldt de Wvbp niet. Dus wil je ebook (tijdelijk) voor een lagere prijs aanbieden, dan ben je daar vrij in.

Pas hiermee wel op, want consumenten zijn geneigd om producten die in de uitverkoop zijn geweest een lagere waarde toe te kennen, en zullen bovendien misschien wachten met aanschaffen tot het weer in de aanbieding is.

De keuze is aan jou

Uiteindelijk moet je zelf afwegen of je alleen een ebook wilt laten maken, of dat je een ebook wilt aanbieden naast je gewone boek.

Als jij een boek uitgeeft voor je bedrijf is een ebook dan een mooie aanvulling op je aanbod.

Hanneke de Wit

Hanneke de Wit is mede-auteur van Het Bestsellerboek en auteur van (o.a.) Van passie naar boek. Ze is marketeer, grafisch ontwerper, schrijfcoach, redacteur.

In 2012 gaf zij haar eerste boek in eigen beheer uit. Sindsdien volgden er nog vier, en ze hielp vanuit haar bedrijf Tangram Studio al vele ondernemers om ook een boek uit te geven en zo hun bedrijf te laten groeien.

Een boek heeft iets magisch en is een fantastische marketingtool. Het geeft je autoriteit op je vakgebied, opent nieuwe deuren en zorgt ervoor dat je jezelf en je bedrijf kunt promoten op plekken waar je anders niet terecht was gekomen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *