Bestel nu jouw exemplaar van Van passie naar boek!

Foto’s bewerken met je smartphone

Foto’s bewerken met je smartphone

door | 17 mei 2016 | uitgeven

Foto’s bewerken met je smartphone is leuk en makkelijk en kan waar en wanneer je maar wilt. Het is eenvoudig en snel, want je kunt gewoon met je mobiel foto’s maken, ze meteen met een van de vele apps bewerken en vervolgens op social media plaatsen, bijvoorbeeld Instagram.

Het is belangrijk om een eigen stijl te ontwikkelen. Zo krijg je een mooie consistente lijn op al je social media kanalen en gaan mensen je herkennen. Dit kan je doen door te kiezen voor een bepaald onderwerp, een bepaalde kleurintensiteit of door je foto’s altijd op een bepaalde manier uit te snijden.

Wanneer je foto’s altijd op dezelfde manier bewerkt, krijgen ze steeds een zelfde soort kleurstelling en sfeer. De makkelijkste manier om dit te doen is door steeds hetzelfde filter toe te passen. Maar wil je meer controle, dan gebruik je de handmatige instellingen.

Om dit goed te kunnen doen, is het handig als je bekend bent met een paar termen uit de fotografie. Hieronder de belangrijkste drie voor dit onderwerp: helderheid, kleurtemperatuur en verzadiging.

 

Helderheid

Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar eigenlijk begin ik bij elke foto met het aanpassen van de helderheid: ik maak de foto een stuk lichter. Dit maakt de foto sprankelender en zorgt ervoor dat details beter tot hun recht komen.

Hoe licht je de foto maakt bepaal je zelf, maar de kunst is om alle details te behouden en geen uitgebeten plekken (die zijn zo licht dat details niet meer te zien zijn) te krijgen. Om dit te voorkomen verlaag ik het contrast tegelijkertijd een beetje en verlaag ik de intensiteit van de hooglichten (de lichtste delen van de foto) iets. Niet teveel, want door dit te doen zal de foto wat aan diepte verliezen.

 

Foto’s bewerken met je smartphone - helderheid

Links origineel, rechts de bewerkte foto.

Het is een beetje uitproberen en een kwestie van keuzes maken. Een tijd geleden maakte ik mijn foto’s consequent heel licht. Technisch gezien zelfs veel te licht, maar dit leverde wel een herkenbare stijl op die vergelijkbaar was met bepaalde Instagram filters. Maar dan met meer controle over het resultaat.

 

Foto’s bewerken met je smartphone - overbelicht

 

Kleurtemperatuur of warmte

Wanneer in een foto (te)veel blauw of geel zit, heb je het in de fotografie over een “koude” of “warme” kleurtemperatuur. Een foto die je hebt gemaakt bij het licht van lamplicht of in de zon, is vaak wat geler en dus warmer. Het beste voorbeeld van “koude” foto’s is wanneer je in de sneeuw fotografeert: tenzij je de witbalans hebt ingesteld, zal je dan hele blauwe foto’s krijgen.

Het is meestal niet zo natuurlijk wanneer een foto heel geel of heel blauw is en vaak vinden we dit niet mooi (tenzij je dit consequent expres doet natuurlijk). Met name wanneer een foto veel wit bevat, want de kleur van het licht is het beste zichtbaar op wit. De kleurtoon wordt veroorzaakt door de weerkaatsing van kleuren in het licht en normaal gesproken stellen onze ogen dit bij en nemen we het niet of nauwelijks waar.

 

Foto’s bewerken met je smartphone - warmte

Van links naar rechts: warm, neutraal, koud.

De makkelijkste manier om de warmte van een foto aan te passen, is door te kijken naar de witte delen van een foto en dit te vergelijken met een witte achtergrond, bijvoorbeeld die van je iPhone fotoalbum. Op een of andere manier hebben veel fotobewerkings-apps een zwarte achtergrond… Dit is vervelend, want nu moet je steeds opslaan en terug naar je fotoalbum om de foto tegen een witte achtergrond te beoordelen.

Er is hier gelukkig wel een trucje voor. Wanneer je een foto uploadt in Instagram en even verder gaat tot waar je de tekst aan je foto toe kunt voegen, kan je op het miniatuur van je foto drukken dat rechts van je tekst staat. Die wordt dan geopend tegen een witte achtergrond. (zie foto hieronder) Door een beetje heen en weer te gaan en steeds je foto op wit te bekijken, kan je je foto’s zo dus een perfecte witbalans geven.

 

Foto’s bewerken met je smartphone - witbalans

Druk je in de interface waar je de tekst aan je foto toe kunt voegen op het miniatuur van je foto, dan wordt hij geopend tegen een volledig witte achtergrond.

Zoals met alle fotobewerking geldt, oefening baart kunst. Door veel te kijken en vooral door veel te doen, kan je je ogen trainen en ga je deze subtiele kleurverschillen steeds beter zien.

 

Verzadiging

De mate van verzadiging staat voor de intensiteit van de kleuren van je foto. Het kan heel mooi en rustig zijn om al je foto’s een beetje een vergrijsde tint te geven door voor een lage verzadiging te kiezen. VCSO is een bekende app die filters bevat die dit effect geven.

Wanneer je de verzadiging helemaal op zijn laagst zet, hou je een zwart-wit foto over. Dan is het wel slim om het contrast wat te verhogen en de foto iets lichter te maken, want zwart-wit foto’s vragen om iets meer accent dan een kleurenfoto. Door het omzetten verlies je dit contrast in eerste instantie en wordt de foto een beetje flets.

 

Keuzes maken en consequent blijven

Het is net wat je zelf mooi vindt, maar als je een herkenbare stijl wilt creëren, is het handig om een keuze te maken en steeds consequent hetzelfde te doen. Niet dat je dan voor altijd aan je keuze vast hoeft te zitten! Ik hou veel van experimenteren en zou ik nooit constant hetzelfde willen doen. Wat ik meemaak, mijn gevoel en zelfs de seizoenen en het weer hebben invloed op de kleurtoon van mijn foto’s. Wel kan je proberen om dan steeds in series te werken. Zo ontstaat bijna een soort kleurverloop in je tijdlijn, maar de stijl blijft steeds hetzelfde.

 

Foto’s bewerken met je smartphone

 

Foto’s bewerken met je smartphone

Verschil in helderheid en kleurintensiteit, maar de stijl blijft altijd herkenbaar door onderwerpen en manier van uitsnijden.

Helderheid, kleurtoon en verzadiging zijn niet de enige opties die je in een foto kunt bewerken, maar bepalen wel voor een heel groot deel de uitstraling van je foto’s. Door dit consequent te doen, zal je zien dat je steeds handiger wordt. En dat je foto’s allemaal ‘familie’ van elkaar worden. Wat je een eigen gezicht geeft en ten goede komt aan je online promotie.

Hanneke de Wit
Hanneke de Wit is grafisch ontwerper met een passie voor boeken. In 2012 gaf zij haar eerste boek in eigen beheer uit. Sindsdien volgden er nog drie, en hielp ze vanuit haar ontwerpbureau Tangram Studio vele ondernemers om ook een boek uit te geven en zo hun bedrijf te laten groeien.

Een boek maken is een prachtig project. Het helpt je om de doelstellingen van je bedrijf aan te scherpen en zal je meer voldoening geven dan je je ooit had kunnen voorstellen. En het mooiste is dat als jij een boek uitgeeft voor je bedrijf, het meer is dan alleen een aanvulling op je aanbod.

Een boek heeft iets magisch en is een prachtige marketingtool. Het geeft je autoriteit op je vakgebied, opent nieuwe deuren en zorgt ervoor dat je jezelf en je bedrijf kunt promoten op plekken waar je anders niet terecht was gekomen.

Meer lezen?

Promotie van je boek: eenheid in je Instagram tijdlijn

Promotie van je boek: eenheid in je Instagram tijdlijn

Wil je je boek op Instagram promoten, dan plaats je daar natuurlijk zo veel mogelijk mooie foto’s van je boek. Gooi je tijdlijn echter niet klakkeloos vol met een allegaartje aan afbeeldingen! Een consistente tijdlijn creëren is minstens zo belangrijk.

Lees meer
7 tips voor een onweerstaanbaar boekontwerp

7 tips voor een onweerstaanbaar boekontwerp

Weet je nog, de laatste keer dat je op zoek was naar een nieuw boek? Struinend door de plaatselijke boekwinkel, of gewoon thuis op de bank, op je telefoon bij je favoriete online boekhandel? Zonder dat je precies wist wat je zocht. Of misschien zocht je iets bij een bepaald onderwerp waar je meer over wilde weten, maar had je nog geen idee wat dat exact zou zijn.

Het succes van je boek valt of staat met een onweerstaanbaar ontwerp. Een goed ontwerp is als magie, maar het goede nieuws is dat er geen geheime toverformule voor nodig is.

Uitgelicht

7 tips voor een onweerstaanbaar boekontwerp

Weet je nog, de laatste keer dat je op zoek was naar een nieuw boek? Struinend door de plaatselijke boekwinkel, of gewoon thuis op de bank, op je telefoon bij je favoriete online boekhandel? Zonder dat je precies wist wat je zocht. Of misschien zocht je iets bij een bepaald onderwerp waar je meer over wilde weten, maar had je nog geen idee wat dat exact zou zijn.

Het succes van je boek valt of staat met een onweerstaanbaar ontwerp. Een goed ontwerp is als magie, maar het goede nieuws is dat er geen geheime toverformule voor nodig is.

Lees meer

ZORG ERVOOR DAT JOUW BOEK ER KOMT!

Vraag nu het gratis eerste hoofdstuk aan en maak een vliegende start!

Van passie naar boek

Verzonden. Check snel je mail!