Home > Blog > Ontwerp > Hoe lang duurt het om een boek te maken?

Hoe lang duurt het om een boek te maken?

door | 7 juli 2020

uten lezen

Hoe lang duurt het om een boek te maken? Als je een boek zelf uitgeeft, moet je de projectplanning ook zelf maken. In dit artikel vertel ik je precies welke fases je doorloopt wanneer je een boek gaat schrijven, en hoe lang het duurt om een boek te maken.


Je bent al zo goed op weg! Je bent bijna klaar met de tekst van je boek zodat het naar de redacteur kan. Je hebt zelfs al een cover laten ontwerpen, zodat je je boek alvast kunt gaan promoten.

De reacties in je omgeving en op social media zijn veelbelovend en motiveren je nóg meer om je boek af te gaan maken. Maar dan komen de vragen… Wanneer verschijnt je boek? Kan ik het al bestellen?

En daar zit je dan, met een mond vol tanden. Want dit is het eerste boek dat je schrijft. Eigenlijk heb je geen flauw idee van wat je nog te wachten staat…

Geen zorgen! Ik help je om precies op een rijtje te krijgen wat je wanneer moet regelen, en wat er moet gebeuren om je boek op tijd in handen te hebben.

Fase 1: Schrijven en je boek laten redigeren

Jij schrijft je boek, maar daarna gaan er nog een aantal andere mensen mee aan de slag. Om te beginnen de redacteur.

Of je nu kiest voor een professionele redacteur (en dat raad ik je absoluut aan), of voor iemand uit je familie of vriendenkring, je boek moet minimaal één keer helemaal doorgelezen worden om te controleren of er geen foutjes in staan.

Een redacteur kijkt naar meer dan alleen schrijffouten

Wil je het echt goed doen, laat een redacteur er dan niet alleen eventuele schrijffoutjes uithalen.

Een boek schrijven is een flink project, en als je lang met een tekst bezig bent, word je blind voor inconsistenties. Je hebt de tekst zo vaak gezien dat dingen die niet kloppen je simpelweg niet meer opvallen.

Het kan dan bijvoorbeeld zijn dat je verderop in je boek iets tegenspreekt wat je aan het begin van je boek beweert, of dat je dingen per ongeluk dubbel vertelt. Ook dat soort dingen kan een redacteur voor je nalopen.

Vind je het spannend om je tekst te laten redigeren?

Zie je op tegen een bestand vol rode strepen en opmerkingen en ben je bang dat je dom overkomt? Niet doen! Zelfs de meest professionele schrijvers maken foutjes in hun tekst.

Een redacteur zal je echt niet uitlachen om de vergissingen die jij maakt, maar is er juist op uit om jou boven jezelf uit te laten stijgen. Om je te helpen om jouw meesterwerk te schrijven.

Onthou dat een gedrukt boek vol schrijffouten en inconsistenties veel vervelender is dan een Word-document met opmerkingen. Zie die opmerkingen als verbeterpunten waar je van leert, niet als kritiek.

Hoe lang duurt het om je boek te laten redigeren?

De redactie van een boek duurt ongeveer 2 tot 4 weken. Hoe lang het precies is hangt af van de werkwijze van de redacteur en van hoeveel woorden je hebt geschreven voor je boek.

Wil je dat de redactie sneller gaat, of kan je hulp gebruiken bij het schrijven? Overweeg dan schrijfcoaching. Dan redigeer ik je boek terwijl je het nog aan het schrijven bent. Als je boek klaar is loop ik alles nog een keer helemaal na, maar het grootste deel van het redactiewerk is dan al veel eerder klaar dan als je je boek achteraf laat redigeren.

Fase 2: Je boek laten ontwerpen en opmaken

Is de redacteur klaar, heb je alle aanpassingen verwerkt en heb je besloten dat het zo goed is? Dan kan je ontwerper aan de slag met de opmaak van je boek.

De ontwerpfase van een boek begint met een globaal ontwerp. Er wordt eerst een aantal representatieve pagina’s opgemaakt, zodat er zo veel mogelijk ontwerp-elementen worden meegenomen.

Niet alleen de verschillende koppen en subkoppen, maar ook de manier waarop afbeeldingen worden geplaatst. Maar bijvoorbeeld ook de stijl van illustraties, figuren, tabellen en diagrammen in je boek.

Soms worden er zelfs twee tot drie verschillende ontwerpvoorstellen van je boek gemaakt. Dat is afhankelijk van hoe goed jij van tevoren weet wat je wilt. Weet je dat nog niet? Dan helpt je ontwerper je om daar achter te komen door deze varianten te maken.

Hoe lang duurt het het ontwerpen van een boek?

Het ontwerp en de opmaak van een boek duurt ongeveer 2 tot 4 weken. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid tekst, maar ook hoeveel speciale elementen er voor je boek moeten worden gemaakt. Krijgt je boek veel illustraties of wil je informatie weergeven in grafieken, tabellen of infographics? Dan is er meer tijd nodig voor het ontwerp van je boek.

Soms kan het sneller. Als het nodig is, kan ik het ontwerp en de opmaak van een gemiddeld boek binnen 1 week af hebben. Daarvoor moet de klant wel tijd hebben om snel op proeven te reageren. Anders ligt het werk stil aan de kant van de opdrachtgever.


De opmaak van je boek en de correctiefase

Als het basisontwerp van je boek klaar is gaat de ontwerper verder met de opmaak van je boek. Globaal kan je de opmaak verdelen in twee fases: de eerste opmaak en de correctiefase.

Tijdens de eerste fase wordt je hele boek opgemaakt. Daarvan krijg jij vervolgens een proef, die je goed controleert. Alles wat je anders wilt kun je aangeven, bijvoorbeeld als opmerkingen in de pdf.

Daarna gaat je ontwerper weer aan de slag om alle correcties door te voeren. Dit proces herhaalt zich meestal zich nog een keer, soms zelfs nog een aantal keer. Net zo lang tot de opmaak helemaal naar je zin is.

Totdat het eindelijk zover is en je boek naar de drukker kan.

Fase 3: Je boek laten drukken

Wil je er zeker van zijn dat je boeken op tijd gedrukt zijn? Vraag dan al zo vroeg mogelijk een offerte aan bij de drukker. Dan wordt je boek meteen meegenomen in de planning.

Om een offerte voor drukwerk aan te vragen moet je weten wat het formaat van je boek wordt en ook hoeveel pagina’s je boek krijgt. Ook wil de drukker weten of je boek een paperback, hardcover, integraalband of een andere bindwijze wordt.

De specificaties van de offerte liggen niet vast. Als je je later bedenkt, kan je ze altijd nog wijzigen.

Hoe lang duurt het om je boek te laten drukken?

Het drukken van een boek duurt gemiddeld 4 weken. Het drukken van een paperback duurt 3 tot 4 weken. Bij een hardcover en integraalband duurt het iets langer, meestal zo’n 4 tot 6 weken.

Dat komt doordat een hardcover en integraalband uit meer onderdelen worden opgebouwd. Voordat een hardcover of integraalband gebonden kan worden, moet eerst het papier van het omslag goed drogen.

De drukker kan je van tevoren precies vertellen hoelang het duurt voor je boek gedrukt is. Vaak zelfs al zodra je akkoord hebt gegeven op de offerte.

Als je zo vroeg mogelijk afspreekt wanneer de drukker de bestanden van je boek kan verwachten, kan hij je vaak meteen al een afleverdatum geven. Dan weet je dus precies wanneer het ontwerp van je boek klaar moet zijn en kan je dat als startpunt nemen van je projectplanning.

Een projectplanning maken voor je boek

Een boek maken duurt in totaal dus ongeveer 2 tot 4 maanden. De 2 tot 4 weken voor de redactie en 2 tot 4 weken voor het ontwerp kunnen variëren. Hoe sneller jij kunt reageren op de correcties van de redacteur, en op de proeven van de ontwerpvoorstellen van de ontwerper, hoe korter de doorlooptijd is.

De planning van je boek heb je voor een groot deel dus zelf in de hand. Sommige van mijn klanten denken maanden na over elke proef. Daar is niets mis mee, maar dan duurt het soms wel een jaar voordat een boek eindelijk klaar is.

Met andere klanten hou ik juist een ontwerpmarathon. Dan schakelen we continue en vliegen de proeven en correcties over en weer. Zo maakte ik het omslag van De laptop lifestyle binnen 1 dag!

Over het drukken heb je minder controle. De drukker kan bijvoorbeeld plotseling heel veel opdrachten krijgen, waardoor het drukken van je boek iets langer kan duren dan je had voorzien.

Dat voorkom je als je op tijd bent met aanvragen van offertes, als je in contact blijft met de drukker en hem op de hoogte houdt, en als je je aan de deadline van de drukker houdt.

Als jij de bestanden later aanlevert dan afgesproken, kan de drukker de leverdatum niet meer garanderen. Hou je daarom zo veel mogelijk aan de data die je met de drukker hebt afgesproken en geef op tijd akkoord op de drukproeven.

Laat je je boek door mij ontwerpen en opmaken? Dan zit de redactie daarbij inbegrepen en help ik je met de projectplanning. We maken dan samen een planning voor je project en ik zorg ervoor dat jij niets vergeet.

Meer lezen?

Om een goede projectplanning te maken voor je boek, kan je de checklist projectplanning en het voorbeeld van een projectplanning uit Van passie naar boek gebruiken, die je gratis kunt downloaden.

Wil je meer lezen? In Van passie naar boek komt alles aan bod waar je mee te maken krijgt als je een boek gaat schrijven en uitgeven voor je bedrijf.

Hanneke de Wit

Hanneke de Wit is mede-auteur van Het Bestsellerboek en auteur van (o.a.) Van passie naar boek. Ze is marketeer, grafisch ontwerper, schrijfcoach, redacteur.

In 2012 gaf zij haar eerste boek in eigen beheer uit. Sindsdien volgden er nog vier, en ze hielp vanuit haar bedrijf Tangram Studio al vele ondernemers om ook een boek uit te geven en zo hun bedrijf te laten groeien.

Een boek heeft iets magisch en is een fantastische marketingtool. Het geeft je autoriteit op je vakgebied, opent nieuwe deuren en zorgt ervoor dat je jezelf en je bedrijf kunt promoten op plekken waar je anders niet terecht was gekomen.

Het formaat van je boek

Het formaat van je boek

Er is geen standaard formaat voor een boek, maar in dit artikel help ik je op weg, zodat je de keuze weloverwogen kunt maken.

De bindwijze van je boek

De bindwijze van je boek

Wat is het verschil tussen de populairste bindwijzen, paperback, hardcover of integraalband, en wat is de beste keuze voor jouw boek?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *