Bestel nu jouw exemplaar van Van passie naar boek!

Hoelang duurt dat nou, een boek maken?

Hoelang duurt dat nou, een boek maken?

door | 7 juli 2020 | boekontwerp

> uten lezen

Je bent lekker bezig! De tekst van je boek is bijna klaar en je hebt zelfs al een cover laten ontwerpen, zodat je je boek alvast kunt gaan promoten. De reacties zijn veelbelovend en motiveren je nóg meer om je boek af te gaan maken. Maar dan komen de vragen… Wanneer verschijnt je boek? Kan ik het al bestellen? En daar zit je dan, met een mond vol tanden. Want dit is je eerste boek, en eigenlijk heb je geen flauw idee van wat je nog te wachten staat… Geen zorgen! In dit blog vertel ik je precies welke stappen je zal doorlopen wanneer je een boek gaat uitgeven, en schets ik hoe de planning er ongeveer uit zal zien. Zodat jij straks beter op een rijtje hebt wat je nog te wachten staat, en precies weet wat je kunt antwoorden als je vragen krijgt.

Schrijven en redactie

Natuurlijk moet je boek worden geschreven. Dat doe jij, maar daarna gaan er nog een aantal andere mensen mee aan de slag. Om te beginnen een redacteur. Of je nu kiest voor een professionele redacteur (en dat raad ik je zeker aan), of door iemand uit je familie of vriendenkring, je boek moet minimaal één keer helemaal doorgelezen worden om te controleren of er geen foutjes in staan. Wil je het echt goed doen, laat een redacteur dan niet alleen eventuele schrijffoutjes opsporen. Een boek schrijven is meestal een langdurig project, en als je lang met een tekst bezig bent, word je blind voor inconsistenties. Het kan dan bijvoorbeeld zijn dat je verderop in je boek iets tegenspreekt wat je aan het begin van je boek beweert, of dat je dingen per ongeluk dubbel of zelfs vierdubbel vertelt. Ook dit soort dingen kan een redacteur voor je nalopen. Zie je op tegen een bestand vol rode strepen en opmerkingen? Niet doen! Zelfs de meest professionele schrijver maakt foutjes. Een redacteur zit echt niet te lachen om de vergissingen die jij maakt, maar is er juist op uit om jou boven jezelf uit te laten stijgen en je te helpen om jouw meesterwerk te schrijven.

Ontwerp en opmaak

Is je redacteur klaar, heb je alle aanpassingen verwerkt en heb je besloten dat het zo goed is? Dan kan je ontwerper aan de slag. Die zal beginnen met een globaal ontwerp, waarbij er een aantal representatieve pagina’s worden opgemaakt. Dat kunnen zelfs twee tot drie verschillende ontwerpen zijn, afhankelijk van hoe goed jij van tevoren weet wat je wilt. Weet je dat nog niet, dan helpt je ontwerper je om daar achter te komen. Is het ontwerp klaar, dan kan je ontwerper verder met de opmaak. Globaal kan je de opmaak verdelen in een aantal fasen. Tijdens de eerste fase wordt je hele boek opgemaakt. Daarvan krijg jij vervolgens een proef, die je goed controleert. Alles wat je anders wilt kun je aangeven, bijvoorbeeld als opmerkingen in de pdf, en daarna gaat je ontwerper weer aan de slag. Meestal herhaalt dit proces zich nog een keer, soms zelfs nog een aantal keer, net zo lang tot de opmaak helemaal naar je zin is.

Drukken

Dan is het eindelijk zover en kan je boek naar de drukker. Je kunt ervan uitgaan dat het daarna gemiddeld nog ongeveer vier weken duurt voor je je boek in handen hebt. Bij een paperback kan dat iets korter zijn en het kan soms ook juist iets langer duren, afhankelijk van de planning van de drukker. Je drukker kan je dit van tevoren precies vertellen, vaak zelfs al zodra je akkoord bent gegaan met de offerte. Als je zo vroeg mogelijk afspreekt wanneer de drukker de bestanden van je boek kan verwachten, zal hij je meestal al meteen een afleverdatum geven.

Checklist en voorbeeld projectplanning

Om je verder op weg te helpen heb ik een checklist en een voorbeeld van een projectplanning gemaakt. Die staan in Van passie naar boek, maar je kunt ze ook gratis downloaden via deze links: >> Checklist projectplanning >> Voorbeeld projectplanning
Hoelang duurt dat nou een boek schrijven

Hanneke de Wit
Hanneke de Wit, grafisch ontwerper en redacteur bij Tangram Studio en auteur van o.a. Van passie naar boek, hielp al vele ondernemers om een boek uit te geven en zo hun bedrijf te laten groeien.

Een boek maken is een prachtig project. Het helpt je om de doelstellingen van je bedrijf aan te scherpen en zal je meer voldoening geven dan je je ooit had kunnen voorstellen. En het mooiste is dat als jij een boek uitgeeft voor je bedrijf, het meer is dan alleen een aanvulling op je aanbod.

Een boek heeft iets magisch en is een prachtige marketingtool. Het geeft je autoriteit op je vakgebied, opent nieuwe deuren en zorgt ervoor dat je jezelf en je bedrijf kunt promoten op plekken waar je anders niet terecht was gekomen.

Meer lezen?

Het ontwerp van een boek: het binnenwerk

Het ontwerp van een boek: het binnenwerk

Het ontwerp bepaalt de uitstraling van je boek. Het is leuk om je te onderscheiden, maar de leesbaarheid en de gebruiksvriendelijkheid voor je lezers moeten altijd voorop staan. Je wilt per slot van rekening dat zij je boek van voor tot achter lezen.

Lees meer
Je boek verkopen: 4 verdienmodellen

Je boek verkopen: 4 verdienmodellen

Je boek verkopen. Hoe ga je dat doen? Heb je daar al over nagedacht, of ben je gewoon aan de slag gegaan en zal je verder wel zien? Een boek schrijven is een intensief proces. Het is leuk maar het kost veel tijd, dus voor jou als ondernemer moet het wel iets opbrengen.

Uitgelicht

Je boek verkopen: 4 verdienmodellen

Je boek verkopen. Hoe ga je dat doen? Heb je daar al over nagedacht, of ben je gewoon aan de slag gegaan en zal je verder wel zien? Een boek schrijven is een intensief proces. Het is leuk maar het kost veel tijd, dus voor jou als ondernemer moet het wel iets opbrengen.

Lees meer

ZORG ERVOOR DAT JOUW BOEK ER KOMT!

Vraag nu het gratis eerste hoofdstuk aan en maak een vliegende start!

Van passie naar boek

Verzonden. Check snel je mail!