Home > Blog > Schrijven > Hoeveel woorden heeft een boek?

Hoeveel woorden heeft een boek?

door | 15 september 2021

uten lezen

Hoeveel woorden heeft een boek? Even googelen leert je dat de meeste boeken in de boekhandel zo’n 200 tot 300 pagina’s hebben.

In het gemiddelde boek passen er gemiddeld 250 woorden op een pagina. Je moet dus tussen de 50.000 en de 80.000 woorden schrijven om op 200 tot 300 pagina’s uit te komen, en een boek van 250 pagina’s heeft ongeveer 60.000 woorden.

 

De berekening geldt alleen voor een boek met alleen tekst, zoals een roman

Dat is handig! Nu weet je tijdens het schrijven al ongeveer hoe dik je boek wordt. Of niet?

De berekening gaat uit van een standaard leesboek zoals een roman, in een bepaald formaat en een bepaalde opmaak. De pagina’s bevatten weinig koppen, al helemaal geen tussenkoppen, soms nauwelijks witregels, en zéker geen afbeeldingen.

Hoeveel woorden heeft een boek met alleen tekst

 

Hoeveel woorden heeft een informatief boek?

Een informatieve tekst heeft een opmaak met uitnodigende koppen en tussenkoppen nodig. Die leiden je door het boek en geven bovendien lucht aan de pagina’s. Zodat je lezers niet in slaap vallen als ze er alleen maar naar kijken.

Bovendien heeft je tekst misschien afbeeldingen nodig om je verhaal te verduidelijken, en voorbeelden die je in een apart kader wilt uitlichten.

Dat soort elementen nemen ruimte in, en vragen om extra witruimte voor en na, omdat alles anders aan elkaar vast geplakt zit.

Hoeveel woorden heeft een boek met figuren

Je begrijpt het al, de berekening blijkt vaak niet te kloppen.

 

Waardoor wordt het aantal pagina’s van een boek nog meer bepaald?

Het aantal pagina’s van een boek wordt niet alleen bepaald door hoeveel woorden je hebt geschreven, maar ook door de beschikbare ruimte, dus het formaat van het boek.

Bovendien beïnvloeden de marges van het ontwerp hoeveel pagina’s een boek heeft, net zoals elementen zoals titelpagina’s, pagina’s met quotes, het aantal hoofdstukken, illustraties, foto’s en figuren.

 

Een opmaak met krappe of ruime marges

De marge is de witruimte om de bedrukking van de pagina. In het formaat van de marges ben je helemaal vrij.

Wil jij een boek met meer witruimte dan tekst, dan mag dat. Wil je rondom maar een centimeter witruimte op de pagina zodat er meer tekst op een pagina past? Ook helemaal prima.

Het is alleen wel de vraag of een opmaak met hele krappe of ruime marges prettig leest. Bovendien is het meestal niet zo mooi.

Ga daarom liever voor een middenweg en kies voor een ontwerp dat prettig leest én zo veel mogelijk ruimte laat voor de tekst.

 

Het voorwerk: de eerste pagina’s van een boek

Elk boek heeft een zogenaamd voorwerk, de eerste pagina’s van een boek. Hieronder vallen meestal de titelpagina(’s), het colofon en de inhoudsopgave.

Het voorwerk van een boek heeft meestal een standaard volgorde. Pak maar eens wat boeken uit je boekenkast en vergelijk de eerste pagina’s.

Trek voor de titelpagina’s (de Franse, die met de kleine letters, en de gewone, die daarna komt) en het colofon in ieder geval 4 tot 6 pagina’s uit. De inhoudsopgave kan 1 pagina beslaan, maar bij een boek met veel hoofdstukken kunnen het er ook 3 of 4 zijn. Of zelfs meer.

Voorwerk boek: franse titelpagina Brand me!

Voorwerk boek: titelpagina Brand me!

Colofon en inhoudsopgave Brand me!

 

Titelpagina’s en deeltitelpagina’s van een boek

Bestaat een boek uit verschillende delen, dan kunnen die worden gescheiden door titelpagina’s en deeltitelpagina’s.

Het mooist is als die op een rechterpagina vallen, het liefst met een lege pagina ernaast. Dat geeft rust, en zo geven de titelpagina’s echt onderscheid tussen de verschillende delen aan.

Heeft een boek gekleurde titelpagina’s, dan zie je die ook als het boek dicht ligt mooi zitten en gaan ze bijna als bladwijzers functioneren.

Deeltitelpagina Wetboek voor bloggers

 

Hoofdstuktitels altijd op een nieuwe pagina

Een nieuw hoofdstuk begint altijd op een nieuwe pagina. Ook als dat betekent dat op de pagina ervoor maar een staartje tekst overblijft. Kijk maar eens naar de afbeelding hieronder.

In romans zie je het wel eens anders om ruimte te besparen. Maar wil je een overzichtelijk boek dat prettig leest, geef elk nieuw hoofdstuk dan een verse start, boven aan een nieuwe pagina.

Hoofdstuktitel #contentrecht

Dat betekent wel dat je wat half lege pagina’s over zult houden. Wil je dat niet, dan valt er als de opmaak klaar is vaak nog wel wat te schuiven. Of vul deze ruimtes op met illustraties of andere elementen.

 

Pagina’s met quotes om je boek te verlevendigen

Komen er geen illustraties in je boek, maar wil je wel dat het er levendig uitziet? Dan kan je kiezen voor een ontwerp met op een aantal pagina’s grote quotes.

Dat kan heel mooi zijn, maar hou er wel rekening mee dat het wel extra ruimte kost. Wil je je boek juist wat meer volume geven? Dan is dit een goede manier om het wat meer op te vullen zonder veel meer te hoeven schrijven.

Pagina met quote in Écht ondernemen

 

Kaders en tabellen

Tekstkaders en tabellen moeten zoveel mogelijk bij elkaar gehouden worden. Dat betekent dat een kader of tabel soms naar een volgende pagina moet verhuizen, terwijl de pagina ervoor nog half leeg is.

Doe het toch, want het kan verwarrend zijn voor je lezers als je dit soort elementen opsplitst.

Door tabellen zo veel mogelijk bij elkaar te houden creeëer je bovendien rust op de pagina’s.

Hoeveel woorden heeft een boek met tabellen

 

Geef foto’s en illustraties voldoende ruimte

Foto’s en illustraties hebben voldoende ruimte nodig. Plaats je ze te klein, dan is er niets van te zien. Ook moeten ze niet volledig ingesloten worden door de rest van de tekst.

Geef je boek een voldoende lucht, zodat het prettig te lezen is. De afbeeldingen komen zo bovendien veel beter tot hun recht dan wanneer ze strak in de tekst worden geplaatst.

 

Pagina met illustraties 12 maanden zwanger

Pagina met foto's en illustraties 12 maanden zwanger

 

Een nieuwe rekensom voor boeken met veel opmaakelementen?

Omdat ik nieuwsgierig was hoe het zat met boeken die  dit soort extra elementen bevatten, ben ik eens gaan rekenen met boeken die ik de afgelopen maanden voor klanten heb gemaakt.

Want als er een standaard berekening is voor boeken zonder beeld, dan kan die misschien ook wel gemaakt worden voor boeken met beeld.

Grappig genoeg blijkt die er echter niet te zijn.

Bij de helft van de boeken bleek het aantal pagina’s, zoals verwacht, hoger te zijn dan volgens de standaard berekening. Maar bij de andere helft was het, verrassend genoeg, lager. In ieder geval was er niet één waarbij de berekening precies uitkwam.

 

Hoeveel woorden heeft een informatief boek? Daar is geen formule voor

Hoewel er geen standaard formaat is voor boeken, is er wel een bepaalde verhouding en grootte die voor ‘gewone’ leesboeken veel wordt aangehouden.

Dat is waarschijnlijk waar de berekening op gebaseerd is, en dat is dan ook de reden dat ik geen nieuwe, standaard rekenformule kon maken.

De boeken die ik als voorbeeld nam, zijn iets groter dan anders, en hebben daardoor ruimte voor meer tekst op de pagina’s. Ondanks de vele verschillende opmaakelementen die ze bevatten.

Nu zou het fijn zijn als ik kon zeggen dat als je zoveel beelden en voorbeelden plaatst, je op een x-aantal extra pagina’s uitkomt.

Dat heeft alleen weinig zin, want meestal ontstaan deze ideeën pas tijdens de ontwerpfase, en kan je er van tevoren dus weinig over zeggen.

Dat is ook helemaal niet erg, want eigenlijk maakt het helemaal niet zoveel uit hoe dik je boek wordt. Ja, misschien moet hij nog door de brievenbus passen, en misschien wil je geen boek van 500+ pagina’s.

Maar als jij gewoon de ‘standaard formule’ volgt, dan is er niet veel aan de hand. Ongeveer 60.000 woorden schrijven dus. Als dat betekent dat je in plaats van op 200, op 280 pagina’s uitkomt, dan is dat ook prima.

Uiteindelijk gaat het om hoeveel woorden je lezers moeten lezen. Niet om het aantal pagina’s dat ze moeten omslaan.

En schrijf je een lesboek, of iets wat daarop lijkt, dan mag het voor de volledigheid best wat meer zijn. Of heel veel meer. Dat soort boeken worden vaak niet in één keer gelezen, dus het aantal woorden doet er dan niet meer zoveel toe.

 

Het aantal pagina’s van je boek beïnvloeden door de opmaak aan te passen

Vind je het toch belangrijk hoeveel  pagina’s je boek krijgt? Dan kan je ontwerper nog het een en ander doen om het aantal pagina’s te beïnvloeden.

Is de opmaak grotendeels klaar, dan heeft het niet zoveel zin meer om de marges en witregels aan te passen. Een groot deel van de opmaak zal dan opnieuw gedaan moeten worden doordat alles gaat verschuiven.

Wel kan je eens kritisch kijken naar de elementen die het aantal pagina’s van je boek beïnvloeden.

Had je bijvoorbeeld in eerste instantie geen pagina’s met quotes, of (deel)titelpagina’s, en wil je dat je boek iets meer volume krijgt? Dan kunnen die achteraf makkelijk alsnog toe worden gevoegd. Of andersom natuurlijk. Heb je extra ruimte nodig? Dan verwijder je ze gewoon.

Is je boek ruim opgezet, en is er ruimte om te schuiven, bijvoorbeeld met halve lege pagina’s? Dan kan je dat alsnog doen. Ook dat vermindert soms het aantal pagina’s. Of andersom, schuif halve alinea’s door naar een volgende pagina, zodat ze niet afgebroken worden en er extra pagina’s bij komen.

 

Het aantal pagina’s moet altijd deelbaar zijn door acht

Vergeet niet dat je altijd in katernen moet denken. Dat zijn de ‘bosjes’ dubbelgevouwen vellen papier waaruit je boek is opgebouwd. Je kunt dus nooit één of twee pagina’s aan je boek toevoegen of schrappen.

Denk maar aan dat schrift toen je nog op school zat. Scheurde je er een bladzijde uit, dan viel er achter in het schrift nog een uit.

De drukker die je boek gaat drukken kan je vertellen door welk getal het aantal pagina’s deelbaar moet zijn, maar meestal is dit 8, en soms 16.

In ieder geval moet het altijd deelbaar zijn door 4. Want elke bladzijde heeft een voor- en achterkant, plus de voor- en achterkant van de pagina die eraan vast zit.

 

Het gaat niet om het aantal woorden, maar om de inhoud

Wordt je boek een volledig naslagwerk? Of een razendsnel tienstappenplan waarmee je lezer in korte tijd in actie moet kunnen komen?

Als je gaat uitweiden, alleen maar om je bang bent dat je boek anders te dun wordt, dan wordt de kwaliteit daar niet beter van.

Lezers houden van to the point en willen niet verzand raken in eindeloos veel zijweggetjes en herhaling van wat je al verteld hebt.

Maar ben je bang dat je boek te dik wordt, en schrap je daarom juist cruciale stukken tekst, dan is dat zonde van je verhaal. Er ontbreken dan misschien belangrijke stukken, omdat de uitleg die je geschrapt hebt, nodig was om de rest te begrijpen.

Blijf dus altijd bij je concept en gebruik de cijfers alleen als hulpmiddel, om te zien hoe ver je nog van je schrijfdoel af bent. Bepaal mijlpalen voor jezelf en vier het als je er weer eentje bereikt hebt.

Want uiteindelijk gaat het altijd om de kwaliteit, en niet om de kwantiteit.

Hanneke de Wit

Hanneke de Wit is mede-auteur van Het Bestsellerboek en auteur van (o.a.) Van passie naar boek. Ze is marketeer, grafisch ontwerper, schrijfcoach, redacteur.

In 2012 gaf zij haar eerste boek in eigen beheer uit. Sindsdien volgden er nog vier, en ze hielp vanuit haar bedrijf Tangram Studio al vele ondernemers om ook een boek uit te geven en zo hun bedrijf te laten groeien.

Een boek heeft iets magisch en is een fantastische marketingtool. Het geeft je autoriteit op je vakgebied, opent nieuwe deuren en zorgt ervoor dat je jezelf en je bedrijf kunt promoten op plekken waar je anders niet terecht was gekomen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *