Bestel nu jouw exemplaar van Van passie naar boek!

Maak een lettertype van je eigen handschrift

Maak een lettertype van je eigen handschrift

door | 13 mei 2013 | boekontwerp

> uten lezen

Wil je je boek extra persoonlijk maken voor je eigen handschrift te gebruiken? Dan heb je een lettertype (font) van je handschrift nodig. Met deze tool maak je die in een paar minuten. 

UPDATE 1 april 2020: Dit blog schreef ik een aantal jaar geleden. Hoewel de tool waar dit blog oorspronkelijke over ging niet meer werkt, is er een nieuwe voor in de plaats gekomen die op een vergelijkbare manier werkt: Caligraphr. Calligraphr heeft een hele mooie ‘How to’ pagina, waar je precies leest hoe je met hun tool een eigen handschrift-font maakt.

Op de ‘Features’ pagina geven ze extra uitleg over fonts. Bijvoorbeeld wat het verschil is tussen een ttf (true type font) en een otf (open type font), wat ligaturen zijn en hoe je ze maakt met hun tool, hoe je ervoor zorgt dat je handschriftfont er natuurlijk uitziet, en over spatiëring.

Template invullen, uitprinten en inscannen

Ga naar myscriptfont.com calligraphr.com, klik op de knop met ‘Start app’ en volg de aangegeven stappen. Begin in ‘Templates’ (bovenaan) met het aanmaken van een template. Je krijgt dan een scherm met een aantal letters en leestekens.

Links staan lijsten met uitgebreidere sets, die meer leestekens bevatten, bijvoorbeeld voor verschillende talen. Als je daar op klikt worden de extra leestekens van die sets aan je template toegevoegd. Door in je hoofdscherm op leestekens te klikken kan je tekens die je niet nodig hebt verwijderen.

Staat alles erin wat je nodig hebt, klik dan op ‘download template’. Er wordt dan een pop up geopend, waarin je kunt aangeven in welk formaat je het template wilt hebben, of je hulplijnen in je template wilt en of je voorbeeldletters in de achtergrond wilt.

Dat laatste kan handig zijn, maar er worden dan gewone, schreefloze drukletters in je pdf gezet. Wil je een lettertype van je handschrift maken, dan kan je hier beter niet voor kiezen. Iedereen schrijft op zijn eigen manier, en deze voorbeelden leiden je in dat geval eerder af dan dat ze behulpzaam zijn.

Download het template, en zet in elk vakje de letter die erbij hoort, met een zwarte pen. Zorg wel dat je binnen de buitenste lijntjes blijft, anders worden de letters ‘afgehakt’. Heb je voor hulplijnen gekozen, dan helpen die je om ervoor te zorgen dat elke letter netjes op dezelfde lijn komt en dat alle stokken en staarten van bijvoorbeeld de k, j, h, l, enz even lang zijn.

Template uploaden en je lettertype downloaden

Scan het template vervolgens, of maak er een foto van, en sla het op. Hoe hoger het contrast hoe scherper het resultaat. Ga naar ‘My fonts’ en klik op ‘Upload template’. Na een tijdje verschijnen al je letters in een scherm. 

Klik op ‘Add characters’ om de letters aan je font toe te voegen. Geef je font een naam en klik op ‘Build’. Je krijgt dan een preview te zien van alle letters die in je font zitten.

Klik om het lettertype te downloaden op het bestandsformaat dat je nodig hebt. Werk je op een Windows computer, kies dan voor ttf of otf. Gebruik je een Mac, kies dan voor otf.

Vervolgens hoef je het bestand alleen nog op je computer te installeren om het te kunnen gebruiken. Gaat je ontwerper voor je aan de slag, stuur je lettertype dan mee als je de rest van het materiaal van je boek aanlevert.

Hanneke.otf

Natuurlijk heb ik het zelf ook even geprobeerd. Ik moest wel een paar keer opnieuw beginnen, want soms ging ik tóch voorbij de dunne lijn en werd de staart van de letter afgehakt, en soms vond ik de hoogte van een letter gewoon teveel afwijken van de rest. Maar uiteindelijk ben ik heel blij met het resultaat. (Dit was in 2013 met myscriptfont.com, daarom zien de foto’s van het uitgeprinte en ingevulde template er iets anders uit dan als je Caligraphr gebruikt.)

De tekst die je op de afbeeldingen in dit blog ziet, is opgemaakt in ‘Hanneke.otf’. Persoonlijker dan dat wordt het toch niet?

Maak een lettertype van je eigen handschrift

Hanneke de Wit
Hanneke de Wit, grafisch ontwerper en redacteur bij Tangram Studio en auteur van o.a. Van passie naar boek, hielp al vele ondernemers om een boek uit te geven en zo hun bedrijf te laten groeien.

Een boek maken is een prachtig project. Het helpt je om de doelstellingen van je bedrijf aan te scherpen en zal je meer voldoening geven dan je je ooit had kunnen voorstellen. En het mooiste is dat als jij een boek uitgeeft voor je bedrijf, het meer is dan alleen een aanvulling op je aanbod.

Een boek heeft iets magisch en is een prachtige marketingtool. Het geeft je autoriteit op je vakgebied, opent nieuwe deuren en zorgt ervoor dat je jezelf en je bedrijf kunt promoten op plekken waar je anders niet terecht was gekomen.

Meer lezen?

Hoelang duurt dat nou, een boek maken?

Hoelang duurt dat nou, een boek maken?

Je bent lekker bezig! De tekst van je boek is bijna klaar en je hebt zelfs al een cover laten ontwerpen, zodat je je boek alvast kunt gaan promoten. De reacties zijn veelbelovend en motiveren je nóg meer om je boek af te gaan maken. Maar dan komen de vragen… Wanneer verschijnt je boek? Kan ik het al bestellen?

En daar zit je dan, met een mond vol tanden. Want dit is je eerste boek, en eigenlijk heb je geen flauw idee van wat je nog te wachten staat…

Lees meer
Je boek verkopen: 4 verdienmodellen

Je boek verkopen: 4 verdienmodellen

Je boek verkopen. Hoe ga je dat doen? Heb je daar al over nagedacht, of ben je gewoon aan de slag gegaan en zal je verder wel zien? Een boek schrijven is een intensief proces. Het is leuk maar het kost veel tijd, dus voor jou als ondernemer moet het wel iets opbrengen.

Uitgelicht

Je boek verkopen: 4 verdienmodellen

Je boek verkopen. Hoe ga je dat doen? Heb je daar al over nagedacht, of ben je gewoon aan de slag gegaan en zal je verder wel zien? Een boek schrijven is een intensief proces. Het is leuk maar het kost veel tijd, dus voor jou als ondernemer moet het wel iets opbrengen.

Lees meer

ZORG ERVOOR DAT JOUW BOEK ER KOMT!

Vraag nu het gratis eerste hoofdstuk aan en maak een vliegende start!

Van passie naar boek

Verzonden. Check snel je mail!