Home > Blog > Schrijven > Een boek schrijven: begin met deze 9 tips!

Een boek schrijven: begin met deze 9 tips!

door | 1 december 2021

uten lezen

Ga je een boek schrijven en kan je wel wat tips gebruiken? Misschien twijfel je al heel lang en ben je eindelijk begonnen, of misschien was het juist een impulsief besluit. De grootste hobbel heb je nu al overwonnen door te besluiten dat je gaat beginnen met schrijven.


Een boek schrijven gaat niet vanzelf, maar het goede nieuws is dat het je met deze 8 tips zeker gaat lukken. Met als ultieme beloning: jouw boek dat straks vers van de drukker komt en overal verkrijgbaar is!

8 tips om je boek schrijven:

Tip 1: Laat de wereld weten dat je een boek gaat schrijven
Tip 2: Beginnen met schrijven: noteer alle onderwerpen in een voorlopige indeling
Tip 3: Beginnen met schrijven: noteer alle onderwerpen in een voorlopige indeling
Tip 4: Kies een onderwerp waar je heel enthousiast over bent
Tip 5: Wacht niet op inspiratie
Tip 6: Gun jezelf een vast moment om te schrijven
Tip 7: Laat je perfectionisme los
Tip 8: Creëer een fijne werkplek
Tip 9: Maak je project klein en overzichtelijk
Bonustip: Schrijfcoaching: je boek schrijven met hulp en extra motivatie

1. Laat de wereld weten dat je een boek gaat schrijven

Heel eng, maar de beste stok achter de deur is als je mensen om je heen, en op social media, hebt laten weten dat je een boek gaat schrijven. Dat klinkt eng, want als je het eenmaal verteld hebt dan moet je wel…

Dat is nou juist de bedoeling! Wees niet bang dat je af zult gaan en dat iedereen erachter komt dat je het helemaal niet kunt. Iedere ondernemer kan een boek schrijven. De kunst is om helder in beeld te krijgen wat je precies wilt vertellen en waarom.

Daar kom je achter door eerst een boekconcept te maken. Download daarvoor gratis het eerste hoofdstuk van ‘Van passie naar boek’.

2. Beginnen met schrijven: noteer alle onderwerpen in een voorlopige indeling

Laat niet door die witte pagina met knipperende cursor imponeren maar ga aan de slag.

Een goed begin is het halve werk, en een voorlopige indeling is wat je nodig hebt. Heb je die nog niet? Maak hem dan nu. Download gratis het gratis eerste hoofdstuk van Van passie naar boek als je hier tips bij kunt gebruiken.

Is je voorlopige indeling klaar, dan kan je beginnen met schrijven. Gebruik de voorlopige indeling als checklist met alle onderwerpen die aan bod moeten komen in je boek. Begin bovenaan, of halverwege als je voor een ander onderwerp meer inspiratie hebt. Schrijf en vink de onderdelen die je hebt behandeld een voor een af.

De eerste zin is altijd het moeilijkst, en als je die niet kunt bedenken is de kans groot dat je blijft steken. Schrijf daarom eerst eens op wat je in dit hoofdstuk wilt vertellen en waarom. Gewoon puntsgewijs, wat er maar bij je op komt. Maar het niet te ingewikkeld.

Dit zijn jouw aantekeningen, die je helpen om structuur in je verhaal te brengen. Zet ze, net als je voorlopige indeling, in de volgorde waarop je ze wilt behandelen. Dan zie je je verhaal vanzelf verschijnen.

Dwing jezelf vervolgens niet om daarna alsnog met die eerste zin te beginnen. Begin halverwege je verhaal en vul het pas later aan met het intro.

Niemand verplicht je om in een bepaalde volgorde te werken!

3. Vertel over je boek aan iemand die niets van het onderwerp weet

Misschien helpt het je om even met iemand die je kent te kletsen over je boek. Liefst iemand die weinig of niets weet van het onderwerp. Want als je wil uitleggen waar je boek of hoofdstuk over gaat, word je gedwongen om samen te vatten wat je wilt vertellen.

Noteer daarna wat je zojuist hebt verteld, en je hebt de eerste woorden van je boek geschreven!

4. Kies een onderwerp waar je heel enthousiast over bent

Ben je niet superenthousiast over het onderwerp van je boek, dan wordt het een onmogelijke opgave om een aansprekende tekst te schrijven. En waarom zou je ook? Je schrijft een boek omdat je de wereld iets te vertellen hebt.

Toen ik Van passie naar boek aan het schrijven was, zag ik erg op tegen het laatste deel, de promotie van je boek. Er zijn zoveel mensen die veel meer verstand hebben van promotie… En hoe kan ik in een paar hoofdstukken alle mogelijkheden aan bod laten komen die er zijn?

Het lukte pas toen ik besefte dat ik mijn eigen manier heb, die past bij mijn aanpak en dus bij de rest van mijn boek. Al die andere manieren liet ik links liggen. Niet omdat ze er niet toe doen, maar omdat het belangrijk is om keuzes te maken en je onderwerp voor jezelf af te bakenen.

Ik vond mijn eigen stem en ontdekte dat ik precies wist waarom ik de onderwerpen die er wel in kwamen aan bod wilde laten komen.

En het mooiste is, achteraf is dit mijn favoriete hoofdstuk. Niet vanwege het onderwerp, maar omdat ik het enthousiasme dat ik voelde terwijl ik schreef tussen de regels door lees.

Misschien is dit dan ook wel de belangrijkste tip in dit artikel. Want als je kiest voor een onderwerp waar jouw hart sneller van gaat kloppen, schrijf je automatisch een verhaal dat leeft, dat je lezers aanspreekt.

Jouw stem klinkt erin door en je enthousiasme over het onderwerp is waarom je je boek schrijft. Er is geen betere manier om je lezers kennis met jou te laten maken.

5. Wacht niet op inspiratie

Nee, echt niet. Inspiratie komt niet naar je toe als je erop wacht. Het tegenstrijdige is zelfs dat het, net als verliefdheid, juist komt als je het niet verwacht.

Eigenlijk heeft iedereen dit wel eens ervaren: wanneer je onder de douche staat, een wandeling maakt, of in de auto of de trein zit krijg je de beste ideeën. Juist als je er helemaal niet mee bezig bent en geen pen en papier bij de hand hebt om aantekeningen te maken.

Inspiratie is ongrijpbaar en laat zich niet dwingen, maar het laat zich wel verleiden! Als je alles even loslaat en iets heel anders doet. Zoals een wasje vouwen, een lange wandeling maken, of zelfs een hele dag vrij nemen.

Wanneer je ontspannen bent, krijgen je gepijnigde hersenen de kans om zich te herstellen.

Heel de dag, misschien al heel de week, was je aan het nadenken en draaiden je gedachten overuren. Soms is dat gewoon nodig, maar voor je creativiteit is het dodelijk. Hoe meer je nadenkt, hoe minder je daarvan hebt.

Ga jezelf nou niet forceren om er niet aan te denken, want dat werkt averechts. Want waar denk je aan op het moment dat ik zeg dat je niet aan een roze olifant moet denken?

Juist. Terwijl ik heel zeker weet dat het beest anders nooit in je gedachten was geweest, krijg je hem er nu niet meer uit.

Juist als je afleiding zoekt en ervoor zorgt dat je iets anders aan je hoofd hebt, gaat de inspiratie stromen.

Inspiratie heeft ruimte nodig, letterlijk. Dus ga erop uit, ga naar buiten. Maak een wandeling in de natuur en neem alle indrukken in je op. Kijk om je heen, luister naar de fluitende vogels, en geniet.

6. Gun jezelf een vast moment om te schrijven

Dat lijkt misschien in tegenspraak met de vorige tip, want als je een vast schrijfmoment hebt, ben je dan niet verplicht om die dag ook daadwerkelijk te beginnen met schrijven? Zit je dan niet alsnog te wachten tot de inspiratie komt?

Jouw schrijftijd is een kado voor jezelf. Je mag deze tijd helemaal op je eigen manier invullen. Lukt het om te schrijven? Fijn! Heb je inspiratie nodig? Voel je dan niet schuldig en ga erop uit, of doe iets waar je blij van wordt.


Nu hoor ik je denken, ik heb ook nog ander werk! Wat moeten mijn klanten dan?

Geloof me, met een beetje communicatie en een goede planning, kan je je vaste schrijfmoment prima om je andere werk heen creëren.

Toen ik Van passie naar boek schreef was de dinsdag mijn vaste schrijfdag. Heel soms deed ik andere klusjes die écht niet konden wachten, maar meestal stond mijn mailprogramma uit en mijn telefoon op stil.

Dat heb ik een paar maanden zo gedaan, en wat denk je? Mijn klanten hebben het niet eens gemerkt.

Normaal gesproken ben je als het goed is ook niet 24/7 beschikbaar. Je hebt wel eens een bespreking, of een project waaraan je langer achter elkaar werkt. Ook dan ben je een tijdje niet bereikbaar. Gun die momenten dus niet alleen aan je klanten, maar juist ook aan jezelf.

Hoewel het in het begin misschien nog wel een beetje als een verplichting voelt, zal je ontdekken dat het schrijven op die dagen steeds makkelijker gaat. Alsof je je schrijfspier traint.

Natuurlijk heb je af en toe dagen waarop het niet meteen lukt, maar na verloop van tijd wordt het routine. Je slaat je laptop open, kijkt waar je was gebleven, en begint verder te schrijven.

7. Laat je perfectionisme los

Als je eerst gaat teruglezen wat je gisteren hebt geschreven, is verleiding groot om te gaan verbeteren of herschrijven, in plaats van verder te schrijven.

Geef daar niet aan toe. Schrijven is schrappen, maar niet in dit stadium. Dat komt later wel, als alle hoofdstukken klaar zijn.

De perfecte tekst bestaat niet, en als je eenmaal begint met verbeteren blijf je bezig en komt er nooit een boek. Elke zin kan op vele manieren worden opgebouwd, en voor de fase waarin je nu zit is dat niet belangrijk.

Schrijf eerst je hele boek en probeer het niet perfect te doen. Perfectie is een illusie, en is bovendien dodelijk voor je creativiteit.

Juist als je gewoon begint, ontstaan de mooiste dingen.

8. Creëer een fijne werkplek

Natuurlijk kan je af en toe even de deur uit gaan om ergens anders te schrijven dan je normaal doet. Maar nog belangrijker is dat je een inspirerende werkplek hebt.

Niet omdat je dan gegarandeerd elk moment dat je aan het schrijven bent bruist van de ideeën, maar wel omdat het alles zoveel leuker maakt.

Net als een vast schrijfmoment, is een fijne werkplek een kado aan jezelf. Zodat je popelt om er te gaan zitten en aan de slag te gaan. De keuze om aan je boek te gaan schrijven verandert zo vanzelf in een verlangen.

Het hoeft geen heel kantoor te zijn, een fijn hoekje in de kamer is voldoende. Als je er maar comfortabel zit en genoeg ruimte hebt voor je spullen. Want ik weet niet hoe het bij jou is, maar zelfs nu ik dit artikel schrijf, ben ik omringd door opengeslagen boeken en mijn notitieboek vol aantekeningen.

9. Maak je project klein en overzichtelijk

Dit is de allerbelangrijkste tip, maar het beste heb ik tot het laatst bewaard. Want zelfs als je alle voorgaande tips hebt opgevolgd, kan je een boek schrijven nog steeds ervaren als een overweldigend project.

In Wacht maar niet op mij, ik haal jullie later wel in brengt Yvonne Mol dit prachtig onder woorden:

“Wat ik eerst niet begreep, is dat je nou eenmaal geen boek schrijft. Je schrijft woorden, zinnen en met een beetje geluk af en toe een hele alinea (…). Met slechts die kleine stapjes kom je vooruit. Sneller gaat het niet, ook niet als je heel graag wilt. Juist niet als je heel graag wilt. Ik had mezelf een hoog doel gesteld, maar het verlangen naar het resultaat ontmoedigde de stappen die ervoor nodig waren.

Het is een magisch proces, schrijven. Het kan me verheffen, maar als mijn doelen te hoog zijn kan het me vreselijk beklemmen. Zodra ik hunker naar het resultaat, stagneert alle creativiteit. Als ik daarentegen denk: ‘Ik ga vandaag lekker een uurtje schrijven’, dan maakt mijn hart een sprongetje en kan ik niet wachten om te beginnen.”


Verdeel je project in kleine stappen, dan bereik je langzaam maar zeker vanzelf je doel.

Is een hele dag schrijven te veel voor je? Schrijf dan elke dag een uurtje. Sommige schrijvers schrijven zelfs elke dag maar een kwartier! Als dat je helpt om verder te gaan, doe dat dan.

Baal niet dat het zo langzaam gaat, maar geniet juist van het proces.

Yvonne sluit haar boek af met een verhaal over een koning die vanuit zijn slaapkamer uitkeek op een berg. Achter die berg lag de zee, en de koning had één wens: vanuit zijn slaapkamerraam de zee kunnen zien. Uit het hele land kwamen mensen naar het paleis om te proberen de berg weg te krijgen, met een kist vol goud en juwelen als beloning in het vooruitzicht.

Het was echter een klein meisje dat het voor elkaar kreeg. Eenvoudigweg door handje voor handje het zand waaruit de berg bestond te verplaatsen. Net zolang tot de hele berg ergens anders stond.

Bonustip: Schrijfcoaching, je boek schrijven met hulp en extra motivatie

Wil je een boek schrijven en wil je meer tips? Kan je wel wat hulp gebruiken, of zoek je een stok achter de deur? Dan is schrijfcoaching iets voor jou.

Ik motiveer je en moedig je aan, leer je sneller en makkelijker schrijven, en leer je hoe je een boek schrijft dat voor nieuwe klanten zorgt. Zo lang jij wil, of tot je boek klaar is.

Meer informatie of even overleggen wat ik voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met me op.

Hanneke de Wit

Hanneke de Wit is mede-auteur van Het Bestsellerboek en auteur van (o.a.) Van passie naar boek. Ze is marketeer, grafisch ontwerper, schrijfcoach, redacteur.

In 2012 gaf zij haar eerste boek in eigen beheer uit. Sindsdien volgden er nog vier, en ze hielp vanuit haar bedrijf Tangram Studio al vele ondernemers om ook een boek uit te geven en zo hun bedrijf te laten groeien.

Een boek heeft iets magisch en is een fantastische marketingtool. Het geeft je autoriteit op je vakgebied, opent nieuwe deuren en zorgt ervoor dat je jezelf en je bedrijf kunt promoten op plekken waar je anders niet terecht was gekomen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *