Schrijven omdat je er plezier in hebt, niet alleen om een bestseller te scoren

door | 6 november 2019 | schrijven

Gisteravond was ik een tekening aan het maken voor mijn kids. Elke keer neem ik me voor om dat vaker te doen, maar het komt er bijna nooit van. Terwijl het zo goed is om af en toe iets heel anders te doen, en er zijn weinig dingen zo ontspannend als met je handen bezig zijn. Grappig genoeg zijn er veel overeenkomsten tussen tekenen en een bestseller schrijven.

Dat begint al bij dat grote lege witte vel voor je neus. Ook al heb je al bedacht wat het moet worden, dat lege wit is gewoon een beetje intimiderend. Of je het nu vaker hebt gedaan of niet. Wanneer je de moed hebt gevat om de eerste lijnen te schetsen, kom je er steeds meer in, en gaat het steeds meer vanzelf.

Net als bij een tekening zet je bij je boek eerst de grote lijnen uit. Je bepaalt wat er allemaal in moet en wat waar moet komen. Dat leg je vast in een voorlopige indeling, die je handvatten geeft tijdens het schrijven. Een lijst met onderwerpen, die je een voor een uitwerkt. Net als een potloodschets, vormt deze indeling de omtrekken van je boek. Het vertelt ongeveer waar het over gaat en geeft een beeld van de inhoud, van het geheel.

 

Schrijven omdat je er plezier in hebt, niet om een bestseller te scoren

 

Dat betekent niet dat dit precies is hoe het uiteindelijk zal worden. Wil je tijdens het schrijven bijschaven en buiten de lijntjes gaan, doe dat dan. Verander als dat nodig is zo veel en zo vaak als je maar wilt, niet alleen nu, maar ook wanneer je eenmaal aan het schrijven bent.

Pas als je de belangrijkste lijnen hebt gezet, ga je de rest invullen. Nu kan je aan de hoofdstukken gaan werken. Door de lijnen te volgen en de ruimte ertussen op te vullen, ontstaat geleidelijk een groter geheel, jouw verhaal. En hoewel je nu geen wit blad meer voor je hebt, is de volgende stap misschien nog wel enger dan de eerste. Je indeling ziet er geslaagd uit, maar gaat het je wel lukken om de rest net zo goed te doen, of nog beter?

 

Schrijven omdat je er plezier in hebt, niet om een bestseller te scoren

 

Deze onzekerheid hebben we allemaal. De onbevangenheid waarmee we als kind begonnen te tekenen, raken we door de jaren geleidelijk kwijt. We gaan onszelf steeds meer vergelijken met anderen en denken dat we overal de allerbeste in moeten zijn. Dat zag ik gisteren zelfs bij mijn kids, die inmiddels bijna tien en elf zijn. Ook zij wilden tekenen, maar ze vonden allebei dat hun tekening net zo goed moest worden als die van mij, en hadden er al snel geen zin meer in.

Dat vond ik zo jammer! Ik legde ze uit dat ik veel ouder ben dan zijn, en dat iedereen bovendien zijn eigen stijl heeft. Dat ze niet moesten vergelijken. Je maakt een tekening, of schrijft een boek, omdat jij dat leuk vindt. Niet omdat het je grootste meesterwerk ooit moet worden, of beter dan dat van een ander. Schrijf niet om een bestseller te scoren, maar doe het omdat je er plezier in hebt!

Want de energie die je voelt straalt door in je werk, of je nu tekent of schrijft en of het nu positieve of negatieve energie is. Zeg nou zelf. Wat lees jij liever? Een boek waarin je tussen de regels door kunt lezen dat de schrijver het een vreselijke opgave vond om het te schrijven? Of boek waar het enthousiasme vanaf spat? Waardoor je tijdens het lezen meteen zin krijgt om ermee aan de slag te gaan?

Dat laatste is volgens mij precies wat je boek een bestseller maakt. Daarom isĀ plezier in het proces veel belangrijker dan of je een geoefend schrijver bent. Bovendien geloof ik niet in mislukkingen. Wel in authenticiteit en eigenheid. Ben je niet tevreden over een deel van je tekening, dan ga je daar overheen. Blijft het bijwerken, net zo lang tot je het wel mooi vindt. Hetzelfde geldt voor je boek. Laat je niet verlammen door het idee dat het in een keer perfect moet zijn. Begin gewoon. Plaats die eerste lijnen en schrijf, zonder er te veel bij na te denken.

Perfectioneren doe je pas daarna, als je inhoudelijk helemaal tevreden hebt en je idee hebt uitgewerkt. Ach, misschien is het geen proza en mankeert er het een en ander aan, maar je hebt wel een verhaal te vertellen. Doe dat! Durf te beginnen en schakel een professional in om de foutjes eruit te halen en het bij te schaven. Zet je verhaal op papier en ga die bestseller schrijven, want het verhaal dat in je hoofd zit verdient het om gedeeld te worden!

 

Schrijven omdat je er plezier in hebt, niet om een bestseller te scorenSchrijven omdat je er plezier in hebt, niet om een bestseller te scoren

Hanneke de Wit
Hanneke de Wit is grafisch ontwerper met een passie voor boeken. In 2012 gaf zij haar eerste boek in eigen beheer uit. Sindsdien volgden er nog drie, en hielp ze vanuit haar ontwerpbureau Tangram Studio vele ondernemers om ook een boek uit te geven en zo hun bedrijf te laten groeien.

Een boek maken is een prachtig project. Het helpt je om de doelstellingen van je bedrijf aan te scherpen en zal je meer voldoening geven dan je je ooit had kunnen voorstellen. En het mooiste is dat als jij een boek uitgeeft voor je bedrijf, het meer is dan alleen een aanvulling op je aanbod.

Een boek heeft iets magisch en is een prachtige marketingtool. Het geeft je autoriteit op je vakgebied, opent nieuwe deuren en zorgt ervoor dat je jezelf en je bedrijf kunt promoten op plekken waar je anders niet terecht was gekomen.

Meer lezen?

Hoeveel woorden heeft een boek?

Hoeveel woorden heeft een boek?

Als je bezig bent met je boek, komt er een moment waarop je je afvraagt hoeveel woorden je eigenlijk moet schrijven om een boek te vullen. Gelukkig is daar makkelijk achter te komen door even te Googelen, maar wat je dan leest klopt niet altijd.

Lees meer
Hoe zorg je dat je boek er echt komt?

Hoe zorg je dat je boek er echt komt?

Je wilt een boek gaan schrijven en hebt de eerste stappen misschien al doorlopen. (Mocht je geen idee hebben wat ik bedoel, je vindt ze in mijn gratis e-book Het concept van je boek.) Je hebt je boekconcept geschreven, en vol goede moed ga je aan de slag.

Lees meer
Online boekpresentatie: een virtual book tour

Online boekpresentatie: een virtual book tour

Over een paar dagen komt Van passie naar boek uit, dus dit is de periode om de laatste dingen voor de boeklancering voor te bereiden. Daar had ik een leuk plan voor, maar net zoals bij vele andere ondernemers om me heen, kan die niet doorgaan vanwege de maatregelen rondom de coronacrisis. Dat is jammer, maar voor mij absoluut geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten.

Uitgelicht

Online boekpresentatie: een virtual book tour

Over een paar dagen komt Van passie naar boek uit, dus dit is de periode om de laatste dingen voor de boeklancering voor te bereiden. Daar had ik een leuk plan voor, maar net zoals bij vele andere ondernemers om me heen, kan die niet doorgaan vanwege de maatregelen rondom de coronacrisis. Dat is jammer, maar voor mij absoluut geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten.

Lees meer
Van passie naar boek

Droom je van je eigen boek en zoek je een steuntje in de rug?

Meld je dan aan en ontvang regelmatigĀ tips, plus als bonus het eerste hoofdstuk van Van passie naar boek, zodat niets je meer tegenhoudt om eindelijk een boek te schrijven en uit te geven!

Bedankt voor je aanmelding! Kijk alleen nog even in je mailbox om je aanmelding te bevestigen.