Bestel nu jouw exemplaar van Van passie naar boek!

Schrijven omdat je er plezier in hebt, niet alleen om een bestseller te scoren

Schrijven omdat je er plezier in hebt

door | 6 november 2019 | schrijven

Gisteravond was ik een tekening aan het maken voor mijn kids. Elke keer neem ik me voor om dat vaker te doen, maar het komt er bijna nooit van. Terwijl het zo goed is om af en toe iets heel anders te doen, en er zijn weinig dingen zo ontspannend als met je handen bezig zijn. Grappig genoeg zijn er veel overeenkomsten. Zowel voor tekenen als voor schrijven geldt dat het belangrijkste is dat je het doet omdat je er plezier in hebt.

Dat begint al bij dat grote lege witte vel voor je neus. Ook al heb je al bedacht wat het moet worden, dat lege wit is gewoon een beetje intimiderend. Of je het nu vaker hebt gedaan of niet. Wanneer je de moed hebt gevat om de eerste lijnen te schetsen, kom je er steeds meer in, en gaat het steeds meer vanzelf.

Net als bij een tekening zet je bij je boek eerst de grote lijnen uit. Je bepaalt wat er allemaal in moet en wat waar moet komen. Dat leg je vast in een voorlopige indeling, die je handvatten geeft tijdens het schrijven. Een lijst met onderwerpen, die je een voor een uitwerkt. Net als een potloodschets, vormt deze indeling de omtrekken van je boek. Het vertelt ongeveer waar het over gaat en geeft een beeld van de inhoud, van het geheel.

 

Eerste schetsen

 

Dat betekent niet dat dit precies is hoe het uiteindelijk zal worden. Wil je tijdens het schrijven bijschaven en buiten de lijntjes gaan, doe dat dan. Verander als dat nodig is zo veel en zo vaak als je maar wilt, niet alleen nu, maar ook wanneer je eenmaal aan het schrijven bent.

Pas als je de belangrijkste lijnen hebt gezet, ga je de rest invullen. Nu kan je aan de hoofdstukken gaan werken. Door de lijnen te volgen en de ruimte ertussen op te vullen, ontstaat geleidelijk een groter geheel, jouw verhaal. En hoewel je nu geen wit blad meer voor je hebt, is de volgende stap misschien nog wel enger dan de eerste. Je indeling ziet er geslaagd uit, maar gaat het je wel lukken om de rest net zo goed te doen, of nog beter?

 

Uitwerken

 

Deze onzekerheid hebben we allemaal. De onbevangenheid waarmee we als kind begonnen te tekenen, raken we door de jaren geleidelijk kwijt. We gaan onszelf steeds meer vergelijken met anderen en denken dat we overal de allerbeste in moeten zijn. Dat zag ik gisteren zelfs bij mijn kids, die inmiddels bijna tien en elf zijn. Ook zij wilden tekenen, maar ze vonden allebei dat hun tekening net zo goed moest worden als die van mij, en hadden er al snel geen zin meer in.

Dat vond ik zo jammer! Ik legde ze uit dat ik veel ouder ben dan zijn, en dat iedereen bovendien zijn eigen stijl heeft. Dat ze niet moesten vergelijken. Je maakt een tekening, of schrijft een boek, omdat jij dat leuk vindt. Niet omdat het je grootste meesterwerk ooit moet worden, of beter dan dat van een ander. Schrijf niet om een bestseller te scoren, maar doe het omdat je er plezier in hebt!

Want de energie die je voelt straalt door in je werk, of je nu tekent of schrijft en of het nu positieve of negatieve energie is. Zeg nou zelf. Wat lees jij liever? Een boek waarin je tussen de regels door kunt lezen dat de schrijver het een vreselijke opgave vond om het te schrijven? Of boek waar het enthousiasme vanaf spat? Waardoor je tijdens het lezen meteen zin krijgt om ermee aan de slag te gaan?

Dat laatste is volgens mij precies wat je boek een bestseller maakt. Daarom is plezier in het proces veel belangrijker dan of je een geoefend schrijver bent. Bovendien geloof ik niet in mislukkingen. Wel in authenticiteit en eigenheid. Ben je niet tevreden over een deel van je tekening, dan ga je daar overheen. Blijft het bijwerken, net zo lang tot je het wel mooi vindt. Hetzelfde geldt voor je boek. Laat je niet verlammen door het idee dat het in een keer perfect moet zijn. Begin gewoon. Plaats die eerste lijnen en schrijf, zonder er te veel bij na te denken.

Perfectioneren doe je pas daarna, als je inhoudelijk helemaal tevreden hebt en je idee hebt uitgewerkt. Ach, misschien is het geen proza en mankeert er het een en ander aan, maar je hebt wel een verhaal te vertellen. Doe dat! Durf te beginnen en schakel een professional in om de foutjes eruit te halen en het bij te schaven. Zet je verhaal op papier en ga die bestseller schrijven, want het verhaal dat in je hoofd zit verdient het om gedeeld te worden!

 

Resultaat

Hanneke de Wit
Hanneke de Wit is grafisch ontwerper met een passie voor boeken. In 2012 gaf zij haar eerste boek in eigen beheer uit. Sindsdien volgden er nog drie, en hielp ze vanuit haar ontwerpbureau Tangram Studio vele ondernemers om ook een boek uit te geven en zo hun bedrijf te laten groeien.

Een boek maken is een prachtig project. Het helpt je om de doelstellingen van je bedrijf aan te scherpen en zal je meer voldoening geven dan je je ooit had kunnen voorstellen. En het mooiste is dat als jij een boek uitgeeft voor je bedrijf, het meer is dan alleen een aanvulling op je aanbod.

Een boek heeft iets magisch en is een prachtige marketingtool. Het geeft je autoriteit op je vakgebied, opent nieuwe deuren en zorgt ervoor dat je jezelf en je bedrijf kunt promoten op plekken waar je anders niet terecht was gekomen.

Meer lezen?

Hoe je tóch tijd vindt om je boek te schrijven

Hoe je tóch tijd vindt om je boek te schrijven

Je hebt het megadruk! Bestaande klanten blijven maar een beroep op je doen en steeds meer nieuwe klanten weten je te vinden. De schoorsteen moet roken, dus betaald werk gaat voor en je boek moet maar even wachten. Daar in dat stoffige mapje op je computer, waar het al tijden niets anders doet dan dat… Ooit, als je tijd hebt, ga je aan de slag. Echt waar!

Het probleem is alleen, dat zeg je waarschijnlijk al maanden, misschien zelfs al jaren. En zoals je wel gemerkt hebt, die tijd komt er nooit. Dat wil zeggen, niet als je erop gaat zitten wachten.

Daarom geef ik je 6 tips waarmee jij ervoor zorgt dat je boek tóch dit jaar nog af komt.

Lees meer
Met deze 8 tips komt jouw boek er echt!

Met deze 8 tips komt jouw boek er echt!

Hoewel een boek schrijven niet vanzelf gaat, is het goede nieuws dat het je met deze 8 tips zeker zal lukken. Met als ultieme beloning: jouw boek dat straks vers van de drukker komt en overal verkrijgbaar is!

Lees meer
7 tips voor een onweerstaanbaar boekontwerp

7 tips voor een onweerstaanbaar boekontwerp

Weet je nog, de laatste keer dat je op zoek was naar een nieuw boek? Struinend door de plaatselijke boekwinkel, of gewoon thuis op de bank, op je telefoon bij je favoriete online boekhandel? Zonder dat je precies wist wat je zocht. Of misschien zocht je iets bij een bepaald onderwerp waar je meer over wilde weten, maar had je nog geen idee wat dat exact zou zijn.

Het succes van je boek valt of staat met een onweerstaanbaar ontwerp. Een goed ontwerp is als magie, maar het goede nieuws is dat er geen geheime toverformule voor nodig is.

Uitgelicht

7 tips voor een onweerstaanbaar boekontwerp

Weet je nog, de laatste keer dat je op zoek was naar een nieuw boek? Struinend door de plaatselijke boekwinkel, of gewoon thuis op de bank, op je telefoon bij je favoriete online boekhandel? Zonder dat je precies wist wat je zocht. Of misschien zocht je iets bij een bepaald onderwerp waar je meer over wilde weten, maar had je nog geen idee wat dat exact zou zijn.

Het succes van je boek valt of staat met een onweerstaanbaar ontwerp. Een goed ontwerp is als magie, maar het goede nieuws is dat er geen geheime toverformule voor nodig is.

Lees meer

ZORG ERVOOR DAT JOUW BOEK ER KOMT!

Vraag nu het gratis eerste hoofdstuk aan en maak een vliegende start!

Van passie naar boek

Verzonden. Check snel je mail!